Πέμπτη 20 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον "αέρα" οι πελάτες ασφαλιστικών εταιριών

Από ελέγχους, που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου σε 23 εταιρίες, προκύπτει ότι για τον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων λιγότερες από 10 (δεν ανακοινώθηκαν ποιες) παραμένουν ακάλυπτες...

Στον "αέρα" κινδυνεύουν να μείνουν οι πελάτες σχεδόν δέκα μικρών ασφαλιστικών εταιριών που βρέθηκαν ακάλυπτες από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου, αν μέχρι την ερχόμενη βδομάδα δεν καλύψουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου Σ. Κοσμίδης,την προσεχή βδομάδα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Εμπορίου - ενδεχομένως μαζί με την αναμόρφωση της ασφαλιστικής νομοθεσίας - τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν σε 23 ασφαλιστικές εταιρίες και αφορούσαν τον κλάδο αυτοκινήτων, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για όλες τις άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Από τις 23 παραπάνω ασφαλιστικές εταιρίες που ελέγχτηκαν, επειδή - σύμφωνα με τον Σ. Κοσμίδη - κρίθηκε ότι βρίσκονται στα όρια συμμόρφωσής τους προς την ασφαλιστική νομοθεσία, λιγότερες από 10 παραμένουν μέχρι στιγμής ακάλυπτες,ενώ οι περισσότερες από αυτές φρόντισαν να καλύψουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους. Αν την επόμενη βδομάδα οι εταιρίες αυτές εξακολουθούν να παρουσιάζουν αποκλίσεις από την ισχύουσα νομοθεσία, αναμένεται να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους.Πάντως, δεν αποκλείεται σε ορισμένες από αυτές να γίνει χρήση των υπόλοιπων κυρώσεων που προβλέπει η νομοθεσία και συγκεκριμένα ή επιβολή προστίμων (το πολύ μέχρι 1 εκατ. δραχμές) ή παραπομπή της εταιρίας στη δικαιοσύνη.

Σχετικά με την τύχη των πελατών των ασφαλιστικών εταιριών που ενδέχεται να κλείσουν, ο Σ. Κοσμίδης αναφέρθηκε στο Επικουρικό Κεφάλαιο, που έχει συσταθεί με τη συνδρομή όλων των ασφαλιστικών εταιριών για τέτοιες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα όπως είπε, οι ασφαλισμένοι στον κλάδο αυτοκινήτων σε περίπτωση που υποστούν ζημιά θα καλύπτονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο, μόνο όμως για τις επόμενες 40 μέρες από τη στιγμή της ανάκλησης της άδειάς τους! Βεβαίως, το κατά πόσο οι παραπάνω ισχυρισμοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι αδιευκρίνιστο, αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών, το Επικουρικό Κεφάλαιο εμφανίζεται ήδη ελλειμματικό.

Εξάλλου, όπως ομολόγησε ο Σ. Κοσμίδης, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος σε άλλο κλάδο ασφαλίσεων, όπως είναι ο κλάδος ζωής, στον οποίο - όπως είπε - δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για προβλήματα (...), σε αντίθεση με τον τομέα των καρτών νοσηλείας, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά δε λειτουργεί ομαλά.

  • Στο μεταξύ χτες η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος,με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα περί ανακλήσεως αδειών ασφαλιστικών εταιριών, σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι επειδή επίκειται επίσημη ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου, οποιαδήποτε δημοσίευση ονομάτων είναι πρόωρη και η Ενωση δε διαθέτει κανένα στοιχείο που να αφορά συγκεκριμένες εταιρίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ