Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Πίσω από τις πλάτες των λαών

Με αιχμή αφ' ενός την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και αφ' ετέρου την προώθηση του ηλεκτρονικού φακελώματος όλων των πολιτών της Ευρώπης μέσω της Συμφωνίας Σέγκεν, συνεχίζονται οι διαδικασίες προετοιμασίας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996, που θα αναθεωρήσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αναθεώρηση που κινείται σε ακόμα αρνητικότερη κατεύθυνση από την υπάρχουσα, στο βαθμό βέβαια που εφαρμόστηκε. Και όλα αυτά εν αγνοία όχι μόνο των λαών, αλλά ακόμα και των Εθνικών Κοινοβουλίων που θα κληθούν τελικά να κυρώσουν τη διαμορφωθείσα πίσω από κλειστές πόρτες συνθήκη, χωρίς καν να έχουν το δικαίωμα οποιασδήποτε μετατροπής. "Είναι κρίμα τα Κοινοβούλια να παρακολουθούν μοιρολατρικά μία διαδικασία που διευρύνει το δημοκρατικό έλλειμμα", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απ. Κακλαμάνης,ενώ η πρώην επίτροπος της Κοινότητας Βάσω Παπανδρέου σημειώνει: "Σαν ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έχουμε παίξει τον ρόλο μας από τότε που εισήλθαμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Δεν υπάρχει ενημέρωση και του ελληνικού Κοινοβουλίου και γενικότερα του ελληνικού λαού". Φυσικά το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται μόνο στο ούτως ή άλλως υπαρκτό και διαρκώς διευρυνόμενο δημοκρατικό έλλειμμα. Ούτε στη σωστή μεν διαπίστωση της πρώην επιτρόπου που γίνεται όμως πολύ μετά τη λήξη της θητείας της. Οι δηλώσεις των δύο εκ των κορυφαίων πολιτικών του αστικού κόσμου, υπογραμμίζουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η απόψεις του ΚΚΕ όχι μόνο δεν απορρέουν από στείρα αντικοινοτική θέση, όπως το κατηγορούν οι αντίπαλοί του, αλλά εδράζονται σε υπαρκτά δεδομένα.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλικής Βουλής, διάσκεψη των προέδρων των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα τη συμμετοχή των Κοινοβουλίων στην προετοιμασία της μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο Απ. Κακλαμάνης, υποστηρίζοντας την αυτονόητη απαίτηση συμμετοχής των Κοινοβουλίων σε μία διαδικασία που στο τέλος τέλος θίγει σοβαρότατα εθνικά θέματα της χώρας, καθώς και λαϊκές κατακτήσεις, ζήτησε "την έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των εθνικών Κοινοβουλίων, όσον αφορά τις κύριες κατευθύνσεις που χαράσσονται στην Ομάδα Προβληματισμού". Ταυτόχρονα επισήμανε ότι: "η εμπλοκή μας στην Ομάδα Προβληματισμού δεν επιλύει αποτελεσματικά το ζήτημα της ουσιαστικής συμμετοχής μας στη διαμόρφωση των τελικών θέσεων που θα υιοθετήσει η Διακυβερνητική Διάσκεψη". Τελικά ούτε αυτό το ελάχιστο της απλής ενημέρωσης δεν έκανε δεκτό η πλειοψηφία των ομολόγων του Ελληνα προέδρου, αποφασίζοντας ότι αρκεί ο ορισμός από τα εθνικά Κοινοβούλια ενός εκπροσώπου τους, προκειμένου να δημιουργηθεί ομάδα που θα έρθει σε επαφή με την Ομάδα Προβληματισμού. Απόφαση που αυτοϋπονομεύεται αφού μετά από πρόταση της Φιλανδής προέδρου προστέθηκε ότι δεν είναι καν υποχρεωτικός ο ορισμός εκπροσώπου από τα εθνικά Κοινοβούλια. Την ίδια σχεδόν ώρα που στο Παρίσι ουσιαστικά επικυρωνόταν η μη ενημέρωση των εθνικών Κοινοβουλίων για τα σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τασσόταν υπέρ της κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διατήρησής της μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Απόφαση που εφ' όσον οριστικοποιηθεί - και όλα δείχνουν ότι θα οριστικοποιηθεί - αλυσοδένει τις μικρές χώρες στις βουλήσεις του σκληρού πυρήνα της Ενωσης. Και όλα αυτά πάντα πίσω από τις πλάτες των λαών, που αφήνονται συνειδητά στη μακαριότητα της άγνοιας.

Ειδικότερα ο ελληνικός λαός με επιλογή του συνόλου σχεδόν της αποκαλούμενης πολιτικής του ηγεσίας, όχι απλώς δεν πληροφορείται, αλλά παραπληροφορείται, προκειμένου να δικαιολογηθεί η άκριτη υποταγή των αστικών κομμάτων στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ προωθείται η κατάργηση του "βέτο", σύμφωνα με επίσημο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών, από δηλώσεις, συνεντεύξεις ή άρθρα κυβερνητικών και πολιτικών παραγόντων προκύπτει ότι η χώρα μας μαζί με τη Γερμανία και την Ισπανία, έχει ταχθεί υπέρ της κοινοτικοποίησης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Αμυνας. Κοινοτικοποίηση που στην πράξη σημαίνει αυτόματη μεταφορά σε υπερεθνικά κέντρα αποφάσεων που άπτονται στενά εθνικών συμφερόντων.

Υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας τάσσονται σε σχέδιο ψηφίσματος προς τη Βουλή και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής και της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης,που φυσικά δε λειτουργούν αυτοβούλως, αλλά σύμφωνα με τις υποδείξεις των κομμάτων τους. "Ηρθε η ώρα πλέον η Ενωση να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες, αποκτώντας αξιόπιστη κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας που θα της επιτρέψει να εκφράζεται με αποτελεσματικότητα στο διεθνή χώρο", σημειώνουν στο κοινό τους κείμενο οι δύο βουλευτές. Το γεγονός ότι ο Γ. Καψής πρότεινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να περιληφθεί στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος η δυνατότητα εκχώρησης αρμοδιοτήτων του Εθνικού Κοινοβουλίου σε υπερεθνικά κέντρα, με την επισήμανση ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει δεκτό, μάλλον σαν αναζήτηση προσωπικού άλλοθι μπορεί να εκληφθεί.

Εξάλλου και ο πρόεδρος της Βουλής, ενδεχομένως κινούμενος από άλλη αφετηρία, προτείνει μέσα από τη συνταγματική μεταρρύθμιση την κατοχύρωση της ενημέρωσης του Κοινοβουλίου, από τους υπουργούς και συνολικά τις κυβερνήσεις για τις θέσεις που υποστηρίζονται και προωθούνται στα όργανα της Κοινότητας. Θέσεις που ουδέποτε μέχρι σήμερα έχουν τουλάχιστον συζητηθεί στην ελληνική Βουλή. Ο Απ. Κακλαμάνης επισημαίνει ταυτόχρονα ότι έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια τα δύο τρίτα του νομοθετικού έργου, το όποιο έχει μεταβιβαστεί αντίστοιχα στην Κοινότητα. Τόσο όμως η πρόταση του Γ. Κάψη, όσο και του Απ. Κακλαμάνη δε συμπεριλαμβάνονται στις προτεινόμενες από το ΠΑΣΟΚ τροποποιήσεις του ελληνικού Συντάγματος. Ανάλογη είναι και η στάση των ΝΔ και Πολιτικής Ανοιξης, που υπερθεματίζουν όμως συναγωνιζόμενες την κυβέρνηση σε επικίνδυνες εθνικιστικές θέσεις, όπως η πρόσφατη στάση τους στην περίπτωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Τελικά δεν είναι διόλου τυχαίο ότι μόνο ο "Ριζοσπάστης" κατ' επανάληψη έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με τα θέματα του Μάαστριχτ και την αναθεώρηση της Συνθήκης, αποκαλύπτοντας τι επιφυλάσσει στον ελληνικό λαό. Είναι σχεδόν η μόνη ελληνική εφημερίδα που αναφέρεται στα διαδραματιζόμενα στην αρμόδια Ελληνική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ ήταν η μοναδική πού έγραψε για την πρόσφατη Διάσκεψη του Παρισιού.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ