Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1995
Οι χώροι δουλιάς δίνουν τον τόνο

Πλήθος εκδηλώσεων και στάσεων εργασίας σε μια σειρά εργασιακούς χώρους. Πρωτοβουλίες μαζικών φορέων και στις συνοικίες. Κορύφωση των εκδηλώσεων τη Δευτέρα με πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις

Κορυφώνονται οι δραστηριότητες των συνδικάτων στην πορεία προς τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς,με διήμερο εκδηλώσεων, περιοδειών και στάσεων εργασίας σε χώρους δουλιάς. Αποκορύφωμα της όλης δραστηριότητας είναι οι απεργιακές κεντρικές συγκεντρώσεις τη Δευτέρα 1η Μάη, όπου καλούνται οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά. Στην Αθήνα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως. Στη Θεσσαλονίκη το Εργατικό Κέντρο της πόλης πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στις 10 το πρωί, ενώ το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην πλατεία Κοραή στις 10.30 το πρωί.

"Τριανταπεντάωρο - 7ωρο - 5ήμερο, χωρίς μείωση των αποδοχών" προβάλλει σαν κεντρικό σύνθημα - αίτημα, ενόψει της Πρωτομαγιάς, η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων της Αθήνας,τονίζοντας στη διακήρυξή της πως "ο δρόμος του αγώνα είναι η μοναδική απάντηση των εργαζομένων, στη συνεχή επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις τους, από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και όλους εκείνους που το υπηρετούν".

Στάσεις εργασίας και άλλες εκδηλώσεις

Δίωρη στάση εργασίας έχει κηρύξει για σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,στα πλαίσια της οποίας θα γίνουν περιοδείες σε εργοτάξια κατασκευής του Μετρό Αθήνας, καθώς και σε άλλα μεγάλα τεχνικά έργα και γιαπιά. Επίσης το Συνδικάτο, με αφετηρία το γιορτασμό της 1ης Μάη, πραγματοποιεί πανεξόρμηση σε τόπους δουλιάς για την τήρηση και τη νομοθετική κατοχύρωση του από χρόνια κατακτημένου στην πράξη 7ωρου - 5ήμερου.

Περιοδείες σε βιοτεχνίες, αλλά και σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου, πραγματοποιεί σήμερα το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Αθήνας,ενώ για αύριο έχει κηρύξει μία ώρα στάση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της στάσης θα γίνουν εκδηλώσεις σε τρία μεγάλα εργοστάσιου μετάλλου (στον "Εμ. Ν. Καζή",στην AEG και στον "Δράκο Πολέμη") στο Κρυονέρι.

Μία ώρα στάση εργασίας έχει κηρύξει για αύριο και το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής,πραγματοποιώντας ταυτόχρονα περιοδείες και εκδηλώσεις σε μεγάλους χώρους δουλιάς.

Προβάλλοντας σαν κεντρικό σύνθημα το"με αγώνες κατακτάμε τα δίκαια αιτήματά μας", τα συνδικάτα του Περιστερίου συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα και από κοινού με μαζικούς φορείς της πόλης, πραγματοποιούν αύριο στις 7 το απόγευμα, εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, στο θεατράκι του δήμου(απέναντι από τον ΟΤΕ).

Αύριο, επίσης, σωματεία και μαζικοί φορείς των δήμων Ν. Λιοσίων, Αγ. Αναργύρων και Πετρούπολης,διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα "1η Μάη, μέρα πάλης και αγώνα", στην κεντρική πλατεία Ν. Λιοσίων στις 7.30 το απόγευμα. Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Μαζικών Φορέων Αχαρνών - Κυψέλης - Πατησίων πραγματοποιεί πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα.

Στον Πειραιά

Σειρά εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε χώρους εργασίας έχει αποφασίσει τοΕργατικό Κέντρο Πειραιά,το οποίο έχει κηρύξει για σήμερα δίωρη στάση εργασίας. Ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστές θα κάνουν εξορμήσεις με μοίρασμα υλικού για την Πρωτομαγιά, σε κεντρικά σημεία της πόλης. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, τη Δευτέρα 1η Μάη, στις 10.30 το πρωί. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στο Πασαλιμάνι και κατάθεση στεφανιών.

"Στο καθεστώς της εκμετάλλευσης και της αδικίας, η απάντηση είναι αντίσταση και πάλη", τονίζεται στην ανακοίνωση των Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,που πραγματοποιούν σήμερα δίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στο Πέραμα, στο Μώλο της ΔΕΗ και στον Ν. Μώλο Δραπετσώνας.

Κλιμακώνουν τις απεργιακές του κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ,που έχουν κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 9 ως τη 1μ.μ. και γενική συνέλευση, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων.

Στάση εργασίας από τις 1 ως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης,ΖΑΕΕ, ενώ οι εργαζόμενοι στο Ναύσταθμο κάνουν στάση εργασίας από τις 9 ως τις 11π.μ. και συγκέντρωση στο χώρο.

Αύριο Παρασκευή έχουν κηρύξει επίσης δίωρες στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, στα εργοστάσια σαπουνοποιίας, PALMOLIVE και PAPOYTSANIS,καθώς και στο εργοστάσιο ελαίου ΜΙΝΕΡΒΑ.

Στην Ελευσίνα

Δεκαήμερο εκδηλώσεων για να τιμήσει "τους νεκρούς της εργατικής τάξης, 109 χρόνια από την 1η Μάη του 1886 και 21 χρόνια μετά τη χούντα", διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Ασπροπύργου.Οι εκδηλώσεις αυτές κορυφώνονται τη Δευτέρα με την 24ωρη πανεργατική απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας στις 10 το πρωί. Επίσης τη Δευτέρα και στον ίδιο χώρο, στις 8 το βράδυ, διοργανώνεται συναυλία με τον συνθέτη Θ. Μπακαλάκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ