Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Ταξικός γιορτασμός από επιτροπή συνδικαλιστών

Στη συμβολή των οδών Δημητριάδος και Κ. Καρτάλη η κορυφαία Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Να φιμώσει τις αγωνιστικές δυνάμεις και να κουκουλώσει τα προβλήματα επιχείρησε η πλειοψηφία του τοπικού Εργατικού Κέντρου

ΒΟΛΟΣ (του ανταποκριτή μας).-

Αγωνιστικό, ταξικό περιεχόμενο θα δώσουν στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι του Βόλου.Μετά την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου να μην επιτρέψει ομιλίες από εκπροσώπους όλων των τάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος στην εκδήλωση και την επιμονή της να μη χαράξει διεκδικητικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στα οξυμένα προβλήματα και στις αγωνιστικές διαθέσεις της εργατικής τάξης της περιοχής, δημιουργήθηκε Επιτροπή συνδικαλιστών,η οποία θα συντονίσει τον ενωτικό, ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Η Επιτροπή - στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστές από εργοστάσια ("Σέρβις Στυλ", "Ροσμένης" κ.ά.), από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, Δέρματος, την Ενωση Μηχανοσιδηρουργών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα συνταξιουχικά σωματεία και άλλους εργατικούς φορείς - διοργανώνει συγκέντρωση, στις 9.30 το πρωί, στη συμβολή των οδών Δημητριάδος και Κ. Καρτάλη.Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου - η οποία επιμένει να παίζει το ρόλο του χειροκροτητή της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής - θα "γιορτάσει" ξεχωριστά την Πρωτομαγιά με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Ταξικός προσανατολισμός

Σε διακήρυξή της η Επιτροπή συνδικαλιστών, αναφέρεται στις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες ευθυγραμμιζόμενες με τις επιταγές του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" οδήγησαν τους εργαζόμενους στην απόγνωση, αλλά και στις ευθύνες των ηγεσιών της ΠΟΛ.ΑΝ και του "ΣΥΝ" που ουσιαστικά σιγοντάρουν αυτή την πολιτική. Μεγάλες όμως ευθύνες καταλογίζει και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που εμφανίζονται θιασώτες της "κοινωνικής συναίνεσης" και της "ταξικής συνεργασίας", με αποτέλεσμα να αφοπλίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

"Η αποβιομηχάνιση στη Μαγνησία - επισημαίνεται στη διακήρυξη - δεν αντιμετωπίζεται με λύσεις, όπως ένταξη της περιοχής στις "φθίνουσες περιοχές". Φθίνουσες περιοχές υπάρχουν εκεί που υπάρχουν φθίνουσες πολιτικές.Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των εργατών του Σκαραμαγκά, των αγροτών, των συνταξιούχων, των ΕΒΕ, δείχνουν τη θέληση για αγώνα πλατύτερων στρωμάτων, ενάντια στην πολιτική της σκληρής λιτότητας και στα σχέδια του κεφαλαίου. Αυτό το ρόλο πρέπει να παίξει το Εργατικό Κέντρο και να μπει μπροστά στους αγώνες. Αντί αυτού όμως, παραμένει θεατής, χειροκροτητής των διαφόρων αρνητικών και αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται σε βάρος των εργαζομένων του νομού μας. Διέξοδος υπάρχει και βρίσκεται στην ανάπτυξη της ενωμένης δράσης και όχι στη φίμωση και στον αποκλεισμό των συνεπών ταξικών δυνάμεων, που παλεύουν για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων".

Τέλος, στη διακήρυξη αφού υπογραμμίζεται πως η Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει αφετηρία διεκδικητικών συντονισμένων, πολύμορφων αγώνων,τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας παλεύουν για:

* Βιομηχανική ανάπτυξη με βασικό μοχλό το δημόσιο τομέα.

* Επιστροφή της ΑΓΕΤ στο δημόσιο.

* Επαναλειτουργία της "Μεταλλουργικής" και της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", με επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

* Δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα.

* Ουσιαστική λειτουργία της ΤΕΟΚΑΡ, της "Βαμβακουργίας", της "ΜΕΤΚΑ", χωρίς καμιά απόλυση και με επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

* Αμεση εφαρμογή του 7ωρου - 35ωρου, χωρίς μείωση των αποδοχών, αλλά με ουσιαστικές αυξήσεις.

* Προστασία των ανέργων με επίδομα ίσο με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

  • Η Εργατική Πρωτομαγιά στη Λάρισα θα γιορταστεί με συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την ίδια ώρα θα γίνει και η πανεργατική συγκέντρωση στα Τρίκαλα,καθώς και στην Καρδίτσα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ