Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πωλούνται σαν παλιοσίδερα!

Στην πιο εξευτελιστική ...αποτίμηση προχώρησαν οι αρμόδιοι για να τα "σκοτώσουν"! Στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση στο Πέραμα

Σαν οικόπεδο που περιέχει μόνο παλιοσίδερα, πωλείται το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Μεσογείου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά!Το υπουργείο Βιομηχανίας και η ΕΤΒΑ που διενήργησαν την αποτίμηση του ναυπηγείου... καθόρισαν την αξία του τετραγωνικού μέτρου, στην εξευτελιστική τιμή των4.500 δραχμών! Το 1992 σε δύο αποτιμήσεις που έγιναν, το ναυπηγείο είχε εκτιμηθεί με 25 και 14 χιλιάδες δραχμές το τετραγωνικό μέτρο αντίστοιχα!

Τα αποτελέσματα της αποτίμησης προέρχονται από πληροφορίες του σωματείου"ΤΡΙΑΙΝΑ" των εργαζομένων του ναυπηγείου. Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - σκόπιμα δεν ανακοινώνει τα αποτελέσματα της αποτίμησης, αν και τα έχει στα χέρια του εδώ και ένα μήνα! Οπως διαρρεόταν, ακόμα και αυτή η τιμή θεωρήθηκε... υψηλή και μη ελκυστική για τους "επενδυτές" και τώρα αναζητούν τον τρόπο για να τη μειώσουν, ώστε με την ολοκλήρωση του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά του ναυπηγείου στις 3 Μάη,οι προσφορές που θα βρεθούν να μην χαρακτηριστούν ασύμφορες! Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον για την αγορά του ναυπηγείου και το υπουργείο Βιομηχανίας εξετάζει το ενδεχόμενο για νέα παράταση του διαγωνισμού μέχρι τον Οκτώβρη!

Η αξία ολόκληρου του ναυπηγείου με βάση την τιμή του τετραγωνικού μέτρου που καθόρισαν, ανέρχεται μόλις στα 50 δισ. δραχμές.Να σημειωθεί ότι στις 26 Μάη του 1992 οι εκκαθαριστές Δρ. Ανδρεάκος και Ν. Ταβουλάρης της επιχείρησης σε επιστολή τους ανέγραφαν ότι η αξία μόνο των περιουσιακών στοιχείων του ναυπηγείου ανερχόταν σε 30.420.040.000 δραχμές και συμπλήρωναν: "Να σημειώσουμε ακόμη ότι η έκταση των 272 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που προέρχονται από προσχώσεις και επιχωματώσεις και επί των οποίων υπάρχουν λιμενικά έργα και η δεξαμενή Νο 5, δεν περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία"! Επίσης, σύμφωνα με την αποτίμηση του ναυπηγείου που είχε γίνει το 1992, μόνο η αξία της δεξαμενής Νο 5 είχε εκτιμηθεί, με τις τότε τιμές, σε 150 εκατομμύρια δολάρια!

Στο μεταξύ σήμερα οι εργαζόμενοι θα κάνουν δίωρη στάση εργασίας από τις 8.30 μέχρι τις 10.30 το πρωί. Στα πλαίσια της στάσης θα γίνει γενική συνέλευση στην οποία θα συζητηθούν δύο θέματα, η Εργατική Πρωτομαγιά και οι εξελίξεις στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου. Για τις 3 Μάη, οπότε και λήγει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, το σωματείο έχει κηρύξει επίσης 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην ΕΤΒΑ.

Ακόμα σήμερα στις 7 το απόγευμα ο Δήμος Περάματος, σε συνεργασία με το σωματείο ΤΡΙΑΙΝΑ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το σωματείο του ναυπηγείου ΝΑΥΣΙ, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ