Σάββατο 29 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1995
Αγωνιστικό ραντεβού στις συγκεντρώσεις της Δευτέρας

Στο Πεδίον του Αρεως στις 10 το πρωί η κορυφαία εκδήλωση. Και νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την έκταση της ανεργίας, ενώ μελέτες αποδεικνύουν ότι γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου θα δώσει δουλιά σε πάνω από 300.000 ανέργους

Με "φόντο" τη λιτότητα, την ανεργία, την προσπάθεια αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και την καλπάζουσα αποβιομηχάνιση - με νωπό το κλείσιμο"στο πάρα πέντε" της ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο - θα κορυφωθούν τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Κεντρική εκδήλωση, η πανεργατική συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.00 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

Οι ομιλητές, όπως καθορίστηκαν από τη ΓΣΕΕ, θα είναι ο γραμματέας Γ. Μαυρίκος,ο αναπλ. πρόεδρος Γ. Μανώλης,ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Χ. Πολυζογόπουλος,ο γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Η. Βρετάκος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου.

Ο κεντρικός διεκδικητικός στόχος της ΓΣΕΕ είναι το 35ωρο με πλήρη απασχόληση. Οπως τόνισε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, ο κεντρικός στόχος πρέπει να είναι ολοκληρωμένος με την εξασφάλιση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου χωρίς μείωση των αποδοχών. "Στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα χνάρια της "Λευκής Βίβλου"", πρόσθεσε.

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι πρέπει να προβάλουν - και να πλαισιώσουν τον κεντρικό στόχο της ΓΣΕΕ - με τα αιτήματά τους για την καταπολέμηση της ανεργίας (σε συνδυασμό με τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών), την αντίσταση στη λιτότητα,την αντίδραση στην απορύθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας και των εργασιακών σχέσεων,τηναπαίτηση για παραμονή 100% στο Δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και των ΔΕΚΟ.Επίσης, για την προστασία των ανέργων,την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων,για την ουσιαστική αύξηση των εισοδημάτων συνταξιούχων και εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ παρουσίασε χτες στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία, σύμφωνα με τα οποία επισήμως η ανεργία φτάνει το 9,63% για το1994,ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δίνει ο ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία.

Σύμφωνα, εξάλλου, με μελέτες που παρουσιάστηκαν, εάν υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου, τότε ο αριθμός των απασχολούμενων στη χώρα μας θα αυξηθεί κατά 300.000 και πάνω.

Οι επιμέρους εκδηλώσεις του γιορτασμού και οι περιοδείες συνδικαλιστικών στελεχών σε χώρους δουλιάς συνεχίστηκαν χτες σε όλη τη χώρα, με σκοπό την ενεργοποίηση των εργαζομένων. Από τον γραμματέα της ΓΣΕΕ επισημάνθηκε η προσπάθεια εργοδοτών να χτυπήσουν την προσέλευση των εργαζομένων, χορηγώντας πολυήμερες άδειες. "Στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς η συμμετοχή των εργαζομένων πρέπει να είναι ουσιαστική και αντάξια των προσδοκιών για δυναμική υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ώστε ο γιορτασμός να μην είναι ένα μνημόσυνο αλλά μια κεντρική απεργιακή εκδήλωση",σημείωσε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Πειραιάς - Θεσσαλονίκη

Η απεργιακή συγκέντρωση για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στον Πειραιά θα γίνει στην πλατεία Κοραή στις 10.30,"για να τιμηθούν οι νεκροί πρωτεργάτες των αγώνων της τάξης μας - τονίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σε ανακοίνωσή του - και να απαιτήσουμε όλοι ενωμένοι, καλύτερη ποιότητα ζωής, ανάπτυξη, δουλιά, 35 ώρες εργασίας με πλήρεις αποδοχές". Το ΕΚΠ έχει προγραμματίσει δεκαήμερο εκδηλώσεων για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Οι συνδικαλιστές της Τοπικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν και χτες τις περιοδείες τους σε τόπους δουλιάς προπαγανδίζοντας την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν στον γιορτασμό με 4ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 4.00 το απόγευμα.Σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις κάλεσε τους εργαζόμενους και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ