Σάββατο 29 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η "κοσκινού" και οι "πραματευτάδες"

Η Διακομματική Επιτροπή για τις φοροαπαλλαγές χρειάζεται ακόμη έναν και πλέον μήνα για να συντάξει και να υποβάλει το πόρισμά της, οι "διαρροές", όμως, άρχισαν, - με προφανή στόχο να δημιουργήσουν "κλίμα".

Κλίμα σύγχυσης, στα πλαίσια του οποίου σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές θα παρουσιαστούν ως αναγκαίες και θα παραμείνουν, ενώ οι κοινωνικά δίκαιες θα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως χαριστικές και θα καταργηθούν.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι συνεχιζόμενες "διαρροές" προέρχονται από εκπροσώπους του δικομματισμού στην Επιτροπή, δημιουργεί την υποψία ότι η εκκαθάριση των φοροαπαλλαγών θα γίνει με ταξικά κριτήρια, - δηλαδή προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και προς ζημία των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ταξικό χαρακτήρα, άλλωστε, είχε και η θεσμοθέτηση των φοροαπαλλαγών - παρά τον επιφανειακά υπερταξικό γνώμονά τους. Παραδείγματος χάρη:

Εδιναν σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στον Νιάρχο (για τα Ναυπηγεία) ή στον Πάπας (για την ΕΣΣΟ) ή στον Ωνάση (για την "Ολυμπιακή"). Εδιναν, συγχρόνως, κάποιες επουσιώδεις φοροαπαλλαγές σε περιπτεράδες, για λόγους εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας!

Εδιναν τερατώδεις φοροαπαλλαγές στους Μποδοσάκηδες, στους Σκαλιστήρηδες και στους Κατσάμπες, για, δήθεν, επέκταση των επιχειρηματικών και "αναπτυξιακών" δραστηριοτήτων τους. Εδιναν, ταυτοχρόνως, και σε κάποιους μισθωτούς ή πολύτεκνους, χάρη των προσχημάτων και τον... πελατειακών σχέσεων!

Εδιναν προνομιακές φοροαπαλλαγές στους Λιβανούς και τους Πατέρες και στους Βερνίκους και στους Λυκιαρδόπουλους και στους Αλαφούζους, για να "προτιμούν" τα ελληνικά νηολόγια. Εδιναν συνάμα και κάποιες ψευτοαπαλλαγές στους ναυτεργάτες, - πουλώντας, εκ του ασφαλούς, δημοκρατικότητα και κοινωνική ευαισθησία!

Εδιναν δεκάδες φοροαπαλλαγές σε εκατοντάδες Ανώνυμες Εταιρίες (βιομηχανικές, εμπορικές, εξαγωγικές, κατασκευαστικές, τουριστικές, εκδοτικές κ.λπ). Εδιναν, ταυτοχρόνως, κάποιες απαλλαγές σε καλλιτέχνες, δημοσιογράφους κ.λπ. για να είναι ελαστικότεροι στην κριτική τους!

Δηλαδή, και στο θέμα των φοροαπαλλαγών, το διεφθαρμένο ταξικό κράτος, - ενεργώντας κατά τη λαϊκή παροιμία - στοίχιζε πάντα δίπλα δίπλα "τον άντρα της κοσκινούς με τους πραματευτάδες"!

Αν, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση, πράγματι, ενοχλείται από τις ύποπτες "διαρροές" και αν πράγματι είναι στις προθέσεις της να προχωρήσει στην εκκαθάριση των φοροαπαλλαγών με αντικειμενικά (και όχι ταξικά) κριτήρια, οφείλει να δεσμευτεί δημόσια από τώρα:

  • Οτι θα καταργήσει όλες τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονται από το νόμο 2687/1953 ("περί εισαγωγής και προστασίας κεφαλαίων του εξωτερικού"), διότι και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει καταγγείλει το νόμο αυτό ως αποικιακό και έχει αναγνωρίσει ότι δίνει αποικιακές προνομίες στις πολυεθνικές και στις θυγατρικές τους στη χώρα μας.
  • Οτι θα καταργήσει όλες τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονται από τους λεγόμενους "αναπτυξιακούς" αναγκαστικούς νόμους της χούντας, οι οποίοι με τις εγκριτικές πράξεις και τις ρυθμίσεις τους, έκαναν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι για ξένους τυχοδιώκτες, για εφοπλιστές, για κομπιναδόρους και για επιχειρήσεις - μαϊμούδες.
  • Οτι, τέλος, θα καταργήσει όλες τις φοροαπαλλαγές που καθιέρωσαν με νόμους οι διάφορες κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από το 1954 μέχρι και το 1993, - δηλαδή σε διάστημα σαράντα ετών.

Αν η Κυβέρνηση δε σπεύσει να ξεκαθαρίσει πάνω στο μέγιστο αυτό θέμα τις προθέσεις της, οι πολίτες - και ειδικά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι - θα έχουν κάθε λόγο να υποψιάζονται ότι οι "διαρροές" της σύγχυσης δεν προέρχονται μόνο από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή, αλλά και από την ίδια.

Και ότι, με τις "διαρροές", προετοιμάζεται η κοινή γνώμη, προκειμένου να χειροκροτήσει περικοπές στην... "κοσκινού" και όχι στους "πραματευτάδες"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ