Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Αντεργατική πρόκληση

Την αποδοχή από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, στη διοίκηση του σωματείου, συναντά η απόφαση της εταιρίας να επιβάλει ελαστικό ωράριο εργασίας

"Πλάτη" για να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της "Χαλυβουργικής",για επιβολή ελαστικού ωραρίου, βάζει η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου. Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ για το θέμα αυτό, αποφάσισε να προτείνει την αποδοχή τους στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη (29/8) και να υπογράψει τη σχετική συμφωνία με την εταιρία, η νέα διοίκηση του σωματείου που θα εκλεγεί. Τη στάση της πλειοψηφίας κατάγγειλε η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων Χαλυβουργικής",καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για την απόκρουση αυτών των σχεδίων.

Σύμφωνα με την απόφαση της εταιρίας, μια ομάδα εργαζομένων θα απασχολείται στο ελασματουργείο τέσσερις μέρες τη βδομάδα, από τις οποίες τις τρεις πρώτες 12ωρα και την τέταρτη 8ωρο. Αλλη ομάδα θα εργάζεται στους ηλεκτρικούς κλιβάνους μόνο το Σαββατοκύριακο από 12 ώρες τη μέρα. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη (12/8) στη διοίκηση του σωματείου, ο πρόεδρος της εταιρίας Ε. Βάββας,εκβιάζοντας: "Η τα δέχεστε ή πάτε σε διαθεσιμότητα και απολύσεις"!

Προχτές το πρωί συνεδρίασε το ΔΣ προκειμένου να καθορίσει τη στάση του. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας πρότειναν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Επίσης, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα του εργοδότη, ότι έτσι θα επαναλειτουργήσει το τμήμα των ηλεκτρικών κλιβάνων, το οποίο έχει κλείσει η εταιρία απ' τον Απρίλη του '96. Προκειμένου μάλιστα να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις καλύψουν με τον μανδύα της "συναίνεσης", αποφάσισαν να συγκαλέσουν νωρίτερα την εκλογοαπολογιστική συνέλευση για την ερχόμενη Πέμπτη και να προχωρήσουν σε αρχαιρεσίες.

Ο Δ. Κουμπούρης,μέλος της διοίκησης του σωματείου και στέλεχος της ΕΣΚΕΧ,τόνισε: "Γίνεται το πρώτο βήμα, με τη συναίνεση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, για την κατάργηση του 8ωρου που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκε και την επιβολή ελαστικών μορφών εργασίας. Είναι ζήτημα ιστορικής σημασίας θα έλεγα. Η εταιρία έρχεται να εφαρμόσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου", θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζόμενους. Καλούμε τους εργαζόμενους να αποκρούσουν αυτά τα σχέδια και να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ