Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Δεν αποκλείονται "αλλαγές" σε πρόσωπα και αρμοδιότητες

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, φέρεται να σχεδιάζει ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ". Ο Κ. Σημίτης αν και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έσπευσε με έμμεσο τρόπο να καθησυχάσει τους συνομιλητές του ότι δε σχεδιάζει ανασχηματισμό, στενοί συνεργάτες του σημειώνουν ότι η αναβολή του ανασχηματισμού - όπως επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - για μετά το 1997, δε συνεπάγεται "καμία αλλαγή" για το τρέχον διάστημα.

Οπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός σκέφτεται να προβεί σε κάποιες ανακατατάξεις στο κυβερνητικό επίπεδο, ίσως και σε επίπεδο υφυπουργών, αλλά και σε επαναπροσδιορισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως τόνισαν κυβερνητικοί παράγοντες, οι αλλαγές αυτές θα αφορούν κυρίως κρατικούς τομείς, ώστε να δοθεί σε όσους θέλουν να πολιτευτούν η δυνατότητα αυτή χωρίς να έχουν πρόβλημα εκλογιμότητας λόγω ασυμβίβαστου. Σε κάθε περίπτωση απέκλειαν περικοπή αρμοδιοτήτων από τους λεγόμενους "υπερυπουργούς" στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Δημόσιας Διοίκησης και Ανάπτυξης, τις οποίες χαρακτήριζαν "πιθανές" στο πλαίσιο του ευρύ ανασχηματισμού.

Αλλαγές φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να σχεδιάζονται και στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν προσδιορίζονται μέχρι στιγμής. Πιθανώς στις προθέσεις Σημίτη είναι η συμπλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, με πρόσχημα τον καλύτερο συντονισμό κυβέρνησης - κόμματος. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός εξετάζει αποδυνάμωση των όποιων "διαφορετικών" φωνών υπάρχουν στο ΕΓ, χωρίς να αποκλείει για την επίτευξη του παραπάνω στόχου μεθόδους υποβάθμισης του οργάνου. Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν ότι οι αλλαγές στις κομματικές οργανώσεις σχετίζονται με την επάνδρωση των ψηφοδελτίων που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Σημίτη - Σκανδαλίδη, που όπως δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης αποφασίστηκε η σύγκληση του ΕΓ ανήμερα της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη, όπου θα συζητηθούν οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας. Επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι πέραν της σύγκλησης της ΚΕ στις 19 - 20 Σεπτέμβρη με θέμα τα εθνικά, προγραμματίζεται στις αρχές Οκτώβρη η οργάνωση πανελλήνιας συνδιάσκεψης για την Παιδεία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δημοτικών εκλογών, ο Δ. Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή υποψηφιότητα της προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων Γ. Αγγελοπούλου για τη δημαρχία της Αθήνας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι "όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τεθεί υπό την κρίση των κομματικών οργάνων". Τέλος, ο Στ. Μανίκας αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη, ανέφερε ότι "εξ αντικειμένου είναι ένα όνομα που μπορεί να συζητηθεί", προσθέτοντας ότι σχετικά με την "κεντροαριστερά" οι δημοτικές θα είναι μια "άσκηση της αντίληψης των κομμάτων για συμμαχίες και τις συνεργασίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ