Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΡΥΣΗ ΑΕ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Με στόχο το ξεπούλημα!
  • Συζήτηση χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή
  • Μ. Κωστόπουλος: Κάλυψη ποινικών και πολιτικών ευθυνών!

"Νομοσχέδιο νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής έμπνευσης και ΠΑΣΟΚικής εκτέλεσης". Αυτό το χαρακτηρισμό απέδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος, στο νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση ΑΕ του δημοσίου για τις Κινητές Αξίες (ΔΕΚΑ) των επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα, που συζητήθηκε χθες, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αναφερόμενος συνολικά στο νομοσχέδιο ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε πως "είναι η σταθερή συνέχεια" της λογικής του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, "η συνέχεια ανάλογων προηγούμενων νομοσχεδίων που τα τελευταία χρόνια έρχονται στη Βουλή με ρυθμό κατά ριπάς... και ψηφίζονται από την πλειοφηφία των βουλευτών αυτών που άλλα έλεγαν προεκλογικά. Με αυτή την πολιτική αφαιρείται από το ελληνικό δημόσιο κάθε δυνατότητα για άσκηση μιας γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής υπέρ του λαού, προσφέρονται όλα στην περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία. Προφανώς τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις και θεωρίες τους, διαπιστώνουν ότι το παλιότερο νομοθετικό πλαίσιο και αυτό που διαμόρφωσε η ΝΔ δεν επαρκούν για την κάλυψη των ποινικοπολιτικών ευθυνών αυτών που απορρέουν από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Γι' αυτό και επιχειρούν με τέτοια και ανάλογα νομοσχέδια να "δέσουν τον γάιδαρό τους", μετατοπίζοντας τις ευθύνες σε κάποια συμβούλια και σε κάποιες ΑΕ "μαϊμούδες"".

Σχετικά με το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα του νομοσχεδίου, ότι δηλαδή θα αξιοποιηθεί καλύτερα η δημόσια περιουσία, ο Μήτσος Κωστόπουλος, σχολίασε λέγοντας ότι "είναι πρόσχημα, γιατί αν η κυβέρνηση ήθελε κάτι τέτοιο δε θα προέβαινε στη δημιουργία ΑΕ αλλά - αν ήταν απαραίτητο - στη συγκρότηση μιας επιτροπής με διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο δίπλα στο υπουργείο Οικονομικών". Αναφερόμενος, τέλος, στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την Εθνική Τράπεζα, επισήμανε πως "δίνεται νέο χτύπημα στο χαρακτήρα της Εθ. Τράπεζας, η οποία παρά τα όποια διαπιστωμένα προβλήματά της μπορούσε σε κρίσιμες στιγμές να λειτουργήσει ως αμυντικός μηχανισμός απέναντι στους κάθε είδους κερδοσκόπους".

Με εξαίρεση τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Η συνεδρίαση της επιτροπής θα συνεχιστεί σήμερα το μεσημέρι με την ακρόαση φορέων για το θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προπομπός υλοποίησης της έκθεσης Σπράου! (1997-12-04 00:00:00.0)
Απόφαση - σκάνδαλο στα βιαστικά (1997-04-09 00:00:00.0)
Προκλητικός εμπαιγμός χωρίς όρια (1997-02-27 00:00:00.0)
Προσβολή στην κοινή λογική (1997-02-20 00:00:00.0)
Αρον άρον ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή (1997-01-30 00:00:00.0)
Ενα ακόμα επικίνδυνο βήμα (1996-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ