Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΙΚΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η ΚΝΕ κοντά στους νέους της μειονότητας

- Τι ήταν αυτό που οδήγησε την ΚΝΕ να αφιερώσει μια σειρά εκδηλώσεις στα προβλήματα της μειονότητας;

- Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη μειονότητα αντιμετωπίζονται από την Οργάνωσή μας ως μια από τις καλύτερες ευκαιρίες να επικοινωνήσει με τους νέους, για να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματά τους και για να προτείνει τις δικές της λύσεις. Οι νέοι της μειονότητας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την υπόλοιπη νεολαία του νομού μας, μόνο που σε αυτήν είναι πολύ πιο οξυμένα. Ετσι, επί παραδείγματι, η εκπαίδευση εξακολουθεί να αποτελεί άπιαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών. Ταυτόχρονα η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας οργιάζει, ενώ στους μεγαλύτερους η ανεργία έχει αγγίξει τεράστια ποσοστά. Από την άλλη, όπως είναι φυσικό, οι νέοι με τόσο σοβαρά προβλήματα, για να είναι "ήρεμοι", το σύστημα τους θέλει μαστουρωμένους. Ετσι, ταοικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των νέων της μειονότητας, ανάμεσα στα άλλα, τους οδηγούν και στους τεχνητούς παραδείσους των ναρκωτικών και της αδράνειας. Αυτά είναι τρία από τα σημαντικότερα προβλήματα της νεολαίας της μειονότητας, που η Οργάνωση προσπαθεί να αναδείξει μέσα από τις εκδηλώσεις της.

- Τι εμπειρία αποκόμισε η Οργάνωση από τις εξορμήσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα στη νεολαία της μειονότητας;

- Η μειονότητα ήταν πάντα φιλικά προσκείμενη στους κομμουνιστές. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να μην παρατηρείται και στους νέους, στους οποίους δεν υπάρχει ακόμη το στοιχείο της φοβίας και της καχυποψίας που συναντάται λόγω της γκετοποίησής τους. Μ' αυτόν τον τρόπο μάς δόθηκε μια πρώτη ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους στις εξορμήσεις αυτής της βδομάδας. Υπάρχει μια διάθεση αγανάκτησης που συνδυάζεται με παράπονο. Είναι ολοφάνερο ότι τέτοιες εκδηλώσεις (όπως συνέβη και σε προηγούμενα φεστιβάλ) μετατρέπονται εκτός από χώρους συζήτησης και προβληματισμού και σε βήμα διαμαρτυρίας και καταγγελίας όλων αυτών, που ή ξεχνάνε τους νέους της μειονότητας ή εκμεταλλεύονται αυτά τους τα προβλήματα με πάρα πολλούς τρόπους.

- Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Οργάνωση μέσα από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για τα προβλήματα της μειονότητας;

- Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι οι νέοι της μειονότητας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υπόλοιπης νεολαίας της χώρας και δε θα κάνουν τη χάρη σε κανένα πολιτικάντη ή επιχειρηματία να εκμεταλλευτεί τα προβλήματά τους και να γκρεμίσουν τα νεανικά τους όνειρα. Το μόνο που διεκδικούν είναι τα αναφαίρετα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή. Επιδιώκουμε να συζητήσουμε μαζί τους τις προτάσεις μας, οι οποίες για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζεται αγώνας που θα έρθει σε σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία οι κυβερνήσεις της χώρας μας στηρίζουν. Ταυτοχρόνως, η μειονότητα μπορεί και πρέπει να γίνει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο γειτονικών λαών (Ελλάδας και Τουρκίας). Δε μας χωρίζει τίποτα, παρά ένα ποτάμι. Μας ενώνουν όμως τα κοινά όνειρα για το μέλλον.

Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ