Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επί τάπητος ο "μικροϊμπεριαλισμός"

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τη βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θα αναλυθεί με τις εισηγήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Στην ουσία, εκείνο που θα αναλυθεί και σχεδιαστεί είναι η πολιτική του "μικροϊμπεριαλιστή" των Βαλκανίων, ρόλο στον οποίο φιλοδοξεί να διαπρέψει η εγχώρια πλουτοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κ. Σημίτης θα αναφερθεί στον "πρωταγωνιστικό ρόλο" που πρέπει να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, με εφόδιο την ιδιότητά της ως "μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ" και γενικώς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που σχεδιάζουν τους νέους χάρτες των σφαιρών επιρροής τους στα πλαίσια της "νέας τάξης".

Η κυβέρνηση δίνοντας το μέτρο των αληθινών προθέσεών της δε θα αποφύγει, και στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και στο πεδίο της προπαγάνδας της, να κάνει λόγο για την "καταλυτική συμβολή" της στην Αλβανία... Ο στόχος της κυβέρνησης να εκπροσωπήσει τις ελπίδες της άρχουσας τάξης για ανακήρυξή της σε "επιτετραμμένο" των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, καθιστά εκ των ων ουκ άνευ την απόφασή της να πρωτοστατήσει "στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό" των βαλκανικών χωρών και την "κατοχύρωση της ασφάλειάς τους εντασσόμενες στο ΝΑΤΟ".

Βέβαια, για μια ακόμα φορά, θα επαναληφθεί η θέση για "διατήρηση του συνοριακού στάτους κβο" στα Βαλκάνια, αλλά και η άσκηση μιας "συνολικής πολιτικής μακράν της λογικής των αξόνων". Θέση που η φραστική της διακήρυξη προσκρούει στην πρακτική πρόσδεση της κυβέρνησης στο άρμα εκείνων, που, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, όχι μόνο ανατρέπουν τα σύνορα, αλλά το κάνουν και μέσω του αιματοκυλίσματος των Βαλκανίων. Οσο για την αποφυγή της"πολιτικής των αξόνων", η κυβέρνηση γνωρίζει ότι υποκρίνεται, αφού η ίδια αναγνωρίζει πως οι σχέσεις της με τις βαλκανικές χώρες θα προσμετρηθούν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού Ελλάδας - Τουρκίας.

Εκείνο πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία, όσον αφορά την κυβερνητική τακτική, είναι ότι δεν περιορίζεται στις παραπάνω διακηρύξεις, αλλά εμφανίζεται να πρωτοστατεί και στην προώθηση της καπιταλιστικοποίησης στην περιοχή. Παράμετρος της κυβερνητικής πολιτικής στα Βαλκάνια, όπως αναφέρουν πηγές από το εσωτερικό της, είναι "η καθιέρωση θεσμικού πλαισίου που εκφράζει τις αρχές του δυτικού πολιτισμού" στις γειτονικές χώρες ..."αφού μόνο έτσι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την οικονομική ανάπτυξη και την πολύπλευρη συνεργασία"...

  • Διαβαλκανική Διάσκεψη προγραμματίζεται για τις 2 - 4 Νοέμβρη στην Κρήτη με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ, ενώ δεν αποκλείεται και η παρουσία του Κ. Γκλιγκόροφ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ