Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ιδιώτες χαράσσουν εξωτερική πολιτική!

Τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων στην Επιτροπή Προγραμματισμού του Ιδρύματος, κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση οδήγησε χτες η κυβέρνηση το νόμο για τη θεσμοθέτηση του "Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού", ορίζοντας με πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε αποδεκτή, πως στην Επιτροπή Προγραμματισμού του Ιδρύματος θα μπορούν να συμμετέχουν και φορείς του ιδιωτικού τομέα! Το γεγονός της συμμετοχής ιδιωτών σε ένα φορέα άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας, άρα τμήματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, κατήγγειλαν με οξύ τόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για φωτογραφική στην ουσία διάταξη. Το νομοσχέδιο, παρά τη ρύθμιση αυτή, ψηφίστηκε από όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που έκανε αποδεκτή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, στην Επιτροπή Προγραμματισμού μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες "με αρμοδιότητες ή δραστηριότητες συναφείς με τους σκοπούς του Ιδρύματος και συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών". Παίρνοντας το λόγο για το θέμα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, τόνισε πως "μου κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. υπουργός και στην επιτροπή, αλλά και χτες, αντιστάθηκε με κάθε τρόπο στη διεύρυνση αυτής της επιτροπής, με το επιχείρημα ότι είναι ήδη πολλοί οι φορείς του δημόσιου τομέα!", "αλλά διαπίστωσα πως με πολύ μεγάλη ευκολία υιοθετήθηκε η πρόταση για συμμετοχή φορέων του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μια πολύ επιζήμια επιλογή για το θέμα που συζητάμε και γενικότερα για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής σε αυτή τη χώρα. Είναι απαράδεκτο. Για πρώτη φορά συμβαίνει στη χώρα κάτι τέτοιο, η ιδιωτική πρωτοβουλία να έχει λόγο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας με τέτοιο άμεσο τρόπο!". Ιδιαίτερα καυστικός στην παρέμβασή του ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, που απευθυνόμενος στους βουλευτές σημείωσε: "Εχετε καμιά εγγύηση, κύριοι συνάδελφοι, ότι οι πέντε από τους δέκα δε θα είναι ο κ. Λαμπράκης - μεγάλος παράγων του πολιτισμού στη χώρα μας - ο κ. Κόκκαλης και άλλοι παρόμοιοι μεγαλόσχημοι ή εκπρόσωποί τους;". Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση επειδή αρνείται πεισματικά "να βάλει εκπροσώπους των φορέων των δημιουργών του πολιτισμού του Εικαστικού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας - Θεάματος - Ακροάματος" κλπ.

Επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ άσκησαν συνολικότερα κριτική στο νομοσχέδιο, εστιάζοντας στους στόχους του Ιδρύματος και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΚΟ και μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ (2014-02-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-07-23 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ επέκρινε το νομοσχέδιο (2007-04-18 00:00:00.0)
«Μέτρα - ασπιρίνες» για την καταπολέμηση της διαφθοράς (2006-09-21 00:00:00.0)
Βαρύς φόρος αίματος (2000-05-19 00:00:00.0)
Ο πολιτισμός θέλει αλληλεγγύη (1996-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ