Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Λιβαδειά αποχαιρέτησε τον σ. Ανδρέα Κάγια

Η Λιβαδειά αποχαιρέτησε χτες το απόγευμα τον ακούραστο αγωνιστή, κομμουνιστή Ανδρέα Κάγια.Τον τελευταίο χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος και της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, απεύθυνε ο Λουκάς Γκούνης,μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς, ενώ εκ μέρους του παραρτήματος Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ μίλησε ο πρόεδρός του Παναγιώτης Μακρής.Στην ομιλία του ο Λουκάς Γκούνης τόνισε ανάμεσα στ' άλλα:

"Ο σύντροφος Ανδρέας εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα από νεαρή ηλικία και ανάλωσε όλη τη ζωή του για τα δίκια της εργατικής τάξης, για το λαό και τον τόπο του. Πάλεψε με συνέπεια για τη Δημοκρατία, για την Ειρήνη και για το Σοσιαλισμό.

Μεγάλωσε σε μια φτωχή, πολυμελή αγροτική οικογένεια, που έδωσε πολλά στον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Συμμετείχε ενεργά μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ στη μεγαλειώδη ΕΑΜική Εθνική μας Αντίσταση.

Μετά ακολούθησε τον δύσκολο μα ηρωικό δρόμο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Πήρε το όπλο στο χέρι και έγινε 18χρονος μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πολεμώντας τον ντόπιο φασισμό και τους Αγγλοαμερικανούς Ιμπεριαλιστές. Οι δυνάμεις του δοσιλογισμού και της μισαλλοδοξίας, που κυριάρχησαν τότε στον τόπο μας, τον συνέλαβαν, τον δίκασαν, τον καταδίκασαν από στρατοδικείο ισόβια και τον οδήγησαν στις φυλακές.

Με την αποφυλάκισή του, εντάσσεται στην ΕΔΑ και είναι από τους πρωτεργάτες της στη Λιβαδειά, σαν μέλος του γραφείου της ΝΕ Βοιωτίας.

Η χούντα τον ξανασυλλαμβάνει από το 1967 και μέχρι το 1971 τον κρατά εξόριστο στη Γιούρα, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες του λαού. Η στάση του στις φυλακές και στις εξορίες ήταν σταθερή, υποδειγματική, ακλόνητη στα ιδανικά του για έναν καλύτερο σοσιαλιστικό κόσμο.

Με τη διάσπαση στο Κόμμα μας το 1968, δίνει αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στον αναθεωρητισμό και υπερασπίζεται την ενότητα του Κόμματος στη βάση της Μαρξιστικής - Λενινιστικής ιδεολογίας μας. Με την αποφυλάκισή του, είναι από τους πρώτους στην οργάνωση της παράνομης δράσης του ΚΚΕ στη Λιβαδειά. Μετά τη μεταπολίτευση είναι ο πρώτος γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Λιβαδειάς του Κόμματος. Στη συνέχεια διατέλεσε μέλος του γραφείου της ΝΕ Βοιωτίας και της ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας, μέχρι σήμερα.

Μέλος του Κόμματος γίνεται από το 1946. Τίτλο που κράτησε επάξια για 51 ολόκληρα χρόνια. Σε όλες τις παλιές μπόρες και τους κατατρεγμούς. Αλλά και στις πρόσφατες δυσκολίες, μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, δεν κλονίστηκε, δεν ταλαντεύτηκε.

Στις γραμμές του Κόμματος, ο σύντροφος μας Ανδρέας Κάγιας έδωσε και πήρε πολλά. Εδωσε τη ζωντάνια, τη συνέπειά του, τον ενθουσιασμό του. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή για την ανάπτυξη του Κόμματος, για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος. Πήρε από το Κόμμα και από τους αγώνες του λαού τις υψηλές αξίες και τα ιδανικά του. Τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την υπεράσπιση των αδικημένων. Δεν υπολόγισε θυσίες και διώξεις και πάντα είχε εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για την πορεία του Κόμματος, για τις αποφάσεις και τις θέσεις του, για την τελική νίκη των σοσιαλιστικών ιδανικών...".

  • Στην κηδεία παραβρέθηκαν από την ΚΕ του Κόμματος οι Δ. Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ, Γ. Ποσοτίδης,μέλος της Γραμματείας, Τ. Μαυροδόγλου και Θ. Παφίλης.Πολυμελείς αντιπροσωπείες παραβρέθηκαν από την Επιτροπή Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας, τη ΝΕ Βοιωτίας, την ΑΕ Λιβαδειάς και Θήβας και από πολλές ΚΟΒ του νομού.

Επίσης παρόντες ήταν ο δήμαρχος Λιβαδειάς και δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων, συναγωνιστές του από τα χρόνια της φυλακής και της εξορίας, αλλά και νέοι αγωνιστές από την Οργάνωση Λιβαδειάς της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ