Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενωμένη πάλη και αντεπίθεση

Επιστολή της ΚΟΘ του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους με αφορμή τη ΔΕΘ

Στο μονόδρομο της ενωμένης πάλης και της αντεπίθεσης ενάντια στις επιλογές της άρχουσας τάξης και των μονοπωλίων καλεί τους εργαζόμενους και το λαό, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Με ανοιχτή επιστολή της, με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης απ' όπου καθιερώθηκε κάθε χρόνο να δίνεται το στίγμα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, η ΚΟΘ του ΚΚΕ δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων που ετοιμάζουν αγωνιστική υποδοχή σήμερα το απόγευμα στον πρωθυπουργό και τις "κούφιες" εξαγγελίες του.

Αναλυτικά αναφέρει: "Ο ίδιος ο θεσμός της ΔΕΘ αποτυπώνει τα προβλήματα της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας, όπως τη συρρίκνωση τομέων παραγωγής, τη μείωση της δραστηριότητας του δημόσιου τομέα, την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγροτικής οικονομίας. Στις μέρες μας γίνεται προσπάθεια ο θεσμός αυτός να αξιοποιηθεί για να ενισχύσει τις γενικότερες επιδιώξεις της ξένης και εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου και ιδιαίτερα την προσπάθεια οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο που η φετινή διοργάνωση αφιερώνεται στα 40 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, προπομπού της ΕΟΚ και της ΕΕ, ούτε θα είναι αναπάντεχες οι πρωθυπουργικές δηλώσεις για μια Θεσσαλονίκη "οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων".

Ο κ. πρωθυπουργός θα τονίσει το ρόλο αυτό που επιφυλάσσουν για την πόλη μας, ρόλο δηλαδή μεσιτικού γραφείου, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δυτικοευρωπαϊκού, του αμερικανικού και ντόπιου κεφαλαίου στη γύρω περιοχή, έξω από κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια προς όφελος του λαού και του τόπου. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει πλήρης αδιαφορία από την κυβέρνηση, για τα προβλήματα της πόλης και της περιοχής. Το κλείσιμο της "Good Year" ήταν αποκαλυπτικό.

Το καθεστώς των "ΘΑ" και της κίβδηλης ευαισθησίας, για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, θα κάνει ξανά την εμφάνισή του.

Οι νέες όμως αυτές υποσχέσεις θα έχουν την ίδια τύχη με τις περσινές. Πέρυσι είχε διακηρύξει... "τα έργα της Εγνατίας Οδού εξελίσσονται κανονικά... το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βελτιώνεται... ο εκσυγχρονισμός στο λιμάνι της πόλης προχωρά... προχωρούν ικανοποιητικά τα έργα της πολιτιστικής πρωτεύουσας... το νοσοκομείο των Δ. Συνοικιών θα λειτουργήσει την άνοιξη του 1997... θα δημιουργηθούν 150.000 νέες θέσεις εργασίας".

Ο καθένας όμως σε αυτή την πόλη γνωρίζει καλά ότι τίποτε απ' αυτά δεν προχώρησε. Η Θεσσαλονίκη κρατά τα σκήπτρα της ανεργίας με 17%. Η ομίχλη εξακολουθεί να ρυθμίζει τη λειτουργία του αεροδρομίου, το λιμάνι οδεύει στην ιδιωτικοποίηση, το Βασιλικό Θέατρο είναι καραγιαπί, το πολυδιαφημισμένο μεγαλείο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αφήνει πίσω του σκάνδαλα και αδιαφάνεια.

Σε μια περίοδο συνεχιζόμενης μονόπλευρης λιτότητας, για να πιαστούν οι δείκτες του Μάαστριχτ, ξεθεμελιώματος των βασικών δικαιωμάτων του λαού στην εργασία, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, ο κύριος πρωθυπουργός θα προβάλει ως λύση τον "ευρωπαϊκό μονόδρομο". Οταν δύο εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα ζητηθεί πάλι υπομονή και η συναίνεση μέσω των "κεντροαριστερών σεναρίων" και του "κοινωνικού διαλόγου".

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο προσανατολισμός της οικονομίας σε μια ανάπτυξη βασισμένη στις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με κορμό έναν υγιή δημόσιο τομέα, μια οικονομική ανάπτυξη που τελικό σκοπό θα έχει την ευημερία του λαού και όχι τα υπερκέρδη του κεφαλαίου, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του θεσμού της ΔΕΘ. Ο θεσμός της ΔΕΘ μπορεί να προωθήσει την ειρήνη, τη φιλία, την αμοιβαία οικονομική συνεργασία με όλες τις χώρες και ιδιαίτερα των Βαλκανίων, έξω από τις πολιτικοοικονομικές και στρατιωτικές βλέψεις του ιμπεριαλισμού.

Ομως, για να δοθεί τέτοια κατεύθυνση, χρειάζεται η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού κοινωνικού μετώπου πάλης, που θα αμφισβητεί και θα συγκρούεται με τις επιλογές της άρχουσας τάξης της χώρας, διεκδικώντας και την πολιτική εξουσία προς όφελός του.

Μονόδρομος είναι η ενωμένη πάλη του λαού. Αντεπίθεση τώρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ