Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενορχηστρωμένες πιέσεις

Ουάσιγκτον και Αγκυρα κλιμακώνουν τις πιέσεις τους για τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο

Ο εξοπλισμός της ελληνικής πλευράς στην Κύπρο έχει ως στόχο την κατάληψη ολόκληρου του νησιού και την ανταπόδοση της εισβολής του '74, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνήσεως Μπουλέντ Ετσεβίτ.

"Οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται ταχύτατα και με την υποστήριξη της ΕΕ και της Ελλάδας επιδιώκουν να ανακαταλάβουν την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Σκοπός τους είναι να ανταποδώσουν την επιχείρηση του '74 και να καταλάβουν τη βόρεια Κύπρο", αναφέρει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα "Μιλιέτ".

Ο Ετσεβίτ υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός της Κύπρου έχει στόχο να εμποδίσει την Τουρκία να βοηθήσει τους Τουρκοκυπρίους. "Οι πύραυλοι S-300 έχουν βεληνεκές 160 χιλιομέτρων και αυτό δείχνει ότι ο στόχος τους δεν είναι η άμυνα αλλά η Τουρκία", προσθέτει ο Τούρκος αντιπρόεδρος στην ίδια εφημερίδα.

"Η Τουρκία, όμως, λαμβάνει τα μέτρα της και αν αυτό συνεχιστεί θα καταλήξει σε μερική ενσωμάτωση του ΤΔΒΚ στην Τουρκία, όπως άλλωστε υφίσταται αυτή η κατάσταση στην πράξη", συνεχίζει ο κ. Ετσεβίτ.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επαναλαμβάνει άλλωστε μια θέση που τελευταία προβάλλεται ιδιαίτερα: "Τώρα η Τουρκία δεν αποτελεί απλώς την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων αλλά η ΤΔΒΚ αναδεικνύεται παράγων ασφαλείας για την Τουρκία".

Πιέζουν και οι Αμερικανοί

Παράλληλα με τις τουρκικές απειλές, η Ουάσιγκτον κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα τις πιέσεις της σε Αθήνα και Λευκωσία, υπαγραμμίζοντας με κάθε ευκαιρία την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση του ρωσικού οπλικού συστήματος στην Κύπρο. Διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία υποστηρίζουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δέχεται επανειλημμένα διαβήματα από την Ουάσιγκτον για να αλλάξει την απόφασή της. Παρόμοιες οχλήσεις, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, δέχεται και η Αθήνα.

Η Ουάσιγκτον, υιοθετώντας απόλυτα την επιχειρηματολογία της Αγκυρας για τους ρωσικούς πυραύλους - όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών - εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα στρατηγικά της συμφέροντα που δεν "επιτρέπουν" τη δημιουργία ερεισμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Μόσχας.

Η αμερικανική διπλωματία, όπως εκτιμά (ή ελπίζει) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θα εξαργυρώσει την υποστήριξη που παρέχει στην Αγκυρα για το θέμα των πυραύλων, απαιτώντας από την τουρκική κυβέρνηση "παραχωρήσεις" για την προώθηση μιας διευθέτησης στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον θα αναλάβει τη "διεύρυνση" της ευρωπαϊκής προοπτικής που επιδιώκει η Αγκυρα, πιέζοντας τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτό το "λεπτό" διπλωματικό παιχνίδι έχει ήδη ξεκινήσει καθώς ο Τζ. Μίλερ, στενός συνεργάτης του Ρ. Χόλμπρουκ, ετοιμάζεται για δεκαπενθήμερο ταξίδι στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν υποχωρούμε, λέει ο Ετσεβίτ (2001-11-30 00:00:00.0)
Με «εθνοτική βία» απειλεί ο Ετσεβίτ (2001-11-16 00:00:00.0)
«Δε θα επιστρέψουμε στις προ του '74 ημέρες» (2001-07-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-07-22 00:00:00.0)
"Ασκήσεις" επί χάρτου (1997-09-20 00:00:00.0)
"Ησυχία" επιβάλλουν οι ΗΠΑ (1997-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ