Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ασκήσεις" επί χάρτου

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αγκυρας μελετά τις επόμενες κινήσεις της στο Κυπριακό

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και άλλα μέλη της κυβέρνησής του συναντήθηκαν χτες στην Αγκυρα με τη στρατιωτική ηγεσία, προκειμένου να ενημερωθούν για τα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης να εγκαταστήσει στην Κύπρο τους ρωσικούς πυραύλους S-300. "Η συνάντηση είναι για τους πυραύλους", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου ερωτηθείς για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Σύμφωνα με δηλώσεις πηγών της τουρκικής κυβέρνησης "ο στόχος της συνάντησης είναι να προσδιορίσει τη στρατηγική της Αγκυρας και να διαμορφωθεί μια πολιτική", πριν την ημερομηνία εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός κ. Μεσούτ Γιλμάζ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο υπουργός Αμυνας κ. Ιζμέτ Σεγκίν, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους κ. Σουκρού Γκιρουρέλ, ο υπουργός Επικρατείας Χουσαμετίν Οζκάν.

Την ενημέρωση της κυβέρνησης ανέλαβε ο υπαρχηγός του Επιτελείου, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ και ο στρατηγός Τσετίν Σανέρ των υπηρεσιών Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου ενώ παρίστανται και υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ονούρ Οϋμέν και ο πρέσβης κ. Ινάλ Μπατού.

Τις τελευταίες μέρες, πρέπει να σημειωθεί, εκφράζονται εντονότερα και δημόσια αμφιβολίες για τη σοβαρότητα του θέματος S - 300 γύρω από το οποίο είναι σαφές ότι η Αγκυρα θέλησε να δημιουργήσει ατμόσφαιρα κρίσεως.

Η κρίση είναι τεχνητή, έγραφε στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Σαμπάχ, ο αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο είτε πρόκειται για λάθος πληροφορίες που διοχετεύτηκαν από ξένες υπηρεσίες για να αναζωπυρώσουν το Κυπριακό και να δείξουν ότι χρειάζεται πολιτική λύση, είτε ορισμένα άτομα ή δυνάμεις στην Τουρκία, προκειμένου ν' αλλάξουν την ημερήσια διάταξη και να δυσκολέψουν τις συνθήκες της πολιτικής λύσης, κυκλοφόρησαν την ψευδή φήμη ότι άρχισε η παράδοση των ρωσικών πυραύλων (στην Κύπρο)".

Τουρκικές αντιρρήσεις.

Εν τω μεταξύ η Αγκυρα απορρίπτει την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και κατηγορεί το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ ότι αγνοεί τις πραγματικότητες της Κύπρου.

Δεν μπορεί να αναμένεται ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα συμμετάσχει σε αντιπροσωπεία της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νοτίου Κύπρου, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν υπολογίζει καθόλου τη βάση στην οποία στηρίχτηκαν οι μέχρι τώρα προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και επισημαίνει ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κυβέρνηση που να εκπροσωπεί και τις δυο κοινότητες και ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναζητεί πολιτική λύση ανάμεσα σε δύο ισότιμες πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ