Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Προχωρά η μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δομής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

"Σημαντική πρόοδος" σημειώθηκε στη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνόδου των αρχηγών των γενικών επιτελείων των χωρών - μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, τόνισε χτες αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία.

Η ίδια πηγή δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει το μέγεθος της προόδου αυτής, που θα συζητηθεί σε επίσημη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Η μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δομής της Συμμαχίας που έχει ως στόχο να την "περιορίσει" και να την καταστήσει πιο "ελαστική" παρεμποδίζεται από πολλαπλές εθνικές διεκδικήσεις που έχουν τεθεί κυρίως από την Ισπανία και την Πορτογαλία αφ' ενός, από την Ισπανία και τη Βρετανία αφ' ετέρου και τέλος από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, οι επικεφαλής των γενικών επιτελείων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ σκοπεύουν σε ένα "προσχέδιο λύσης" για την επίλυση του προβλήματος των Καναρίων Νήσων, τα οποία η Ισπανία και η Πορτογαλία επιθυμούν να ανεξαρτητοποιηθούν από την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ, αφού τα νησιά αυτά βρίσκονται στη ζώνη αρμοδιότητας της διοίκησης του Ατλαντικού.

Από την άλλη, καμιά λύση δεν έχει εξευρεθεί στη διαμάχη της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ιταλίας για τη δημιουργία υπο - περιφερειακών γενικών επιτελείων στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης. Αλλά οι στρατιωτικοί επικεφαλής των συμμαχικών χωρών έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις συνομιλίες και τις διαβουλεύσεις μέχρις ότου βρεθεί λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Τουρκία επιθυμεί τη δημιουργία ενός μόνο υπο - περιφερειακού γενικού επιτελείου στη νοτιοανατολική Ευρώπη και αποδέχεται να εγκατασταθεί αυτό στην Ελλάδα εάν το ΝΑΤΟ της εμπιστευτεί τις ευθύνες αναφορικά με τον εναέριο ή θαλάσσιο χώρο στην περιοχή αυτή. Η Ελλάδα και η Ιταλία, όπου σταθμεύουν ΝΑΤΟικά επιτελεία που είναι επιφορτισμένα μέχρι στιγμής με την ευθύνη αυτή, αρνούνται την προοπτική αυτή.

Αλλα προβλήματα που αναζητούν διευθέτηση, είναι η κατάσταση στο Γιβραλτάρ και γενικότερα ο "εξευρωπαϊσμός" της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ, που όλο και μετατίθεται χρονικά λόγω της διαφωνίας Γαλλίας και ΗΠΑ σχετικά με την περιφερειακή διοίκηση στο νότιο τμήμα, που το Παρίσι επιθυμεί να την αναλάβει ένας Ευρωπαίος στρατιωτικός σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον.

Για το τελευταίο αυτό θέμα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ρόμπερτ Χάντερ, δήλωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ότι οι συνομιλίες της χώρας του με τη Γαλλία "προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και στο Διάστημα για το ΝΑΤΟ (2023-01-20 00:00:00.0)
Διάλογος ...ΝΑΤΟικών προδιαγραφών (2006-07-29 00:00:00.0)
Ενεργοποιείται το Πολυεθνικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (2004-11-19 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και του «Ευρωστρατού» (2003-08-17 00:00:00.0)
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (1998-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ