Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάντως στην υποτέλεια συμφωνούν...

Το προσχέδιο της εισήγησης με θέμα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, που θα συζητηθεί σήμερα στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα κείμενο όπου οι συντάκτες του επιχειρούν να "στρογγυλέψουν" όλα τα ζητήματα, μην αφήνοντας περιθώρια εσωκομματικών "διαφωνιών". Βέβαια, το ουσιαστικό δε βρίσκεται στο πού διαφωνούν εντός του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, αλλά στο πού συμφωνούν. Και συμφωνούν σε όλα όσα συναποτελούν το "μονόδρομο" της υποτέλειας και της εξάρτησης.

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση, "η ευρωπαϊκή διάσταση" της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αποτελεί "σταθερά" για το ΠΑΣΟΚ. Ως συνέχεια προβάλλεται ο μικροϊμπεριαλιστικός μεγαλοϊδεατισμός της κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι η χώρα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ "ενισχύει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή". Επαίρεται δε για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αλβανία και τη Βοσνία. Στην εισήγηση δεν παραλείπεται η αναφορά όλου του καταλόγου των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπου συμμετέχει η Ελλάδα, ως απόδειξη των "ατού" που διαθέτει...

Στο κείμενο αποτυπώνονται οι υποκλίσεις στην Κομισιόν και τη συνθήκη του Αμστερνταμ και η υποχρέωση της χώρας να "συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ", ενώ ζητείται ενσωμάτωση της ΔΕΕ στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εισήγηση υπεραμύνεται της πολιτικής της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης. Σε έναν άνευ προηγουμένου υποτελή στρουθοκαμηλισμό γίνεται λόγος για "ισχυρές καταδίκες" της Τουρκίας από ΗΠΑ και ΕΕ ως αποτέλεσμα της διπλωματικής τακτικής της κυβέρνησης! Φυσικά υμνείται η συμφωνία της Μαδρίτης και δηλώνεται ότι παρά τις εξελίξεις και τις τουρκικές προκλήσεις, η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο... Βέβαια, υπάρχουν αναφορές και στο Κυπριακό, όπου επιμελώς παραλείπεται η "απόβαση" του Χόλμπρουκ στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, οι "διαφωνούντες" του ΕΓ με τη συμφωνία της Μαδρίτης (Οικονόμου, Δασκαλάκης) έλεγαν ότι θα διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους, ενώ ο Γερ. Αρσένης δε διευκρίνισε τις προθέσεις του. Οσο για τους "22" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, διατεθειμένοι να καταγράψουν τις ενστάσεις εμφανίστηκαν όσοι είναι και μέλη της ΚΕ, όπως ο Αν. Πεπονής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ