Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Οικολογία και διαπλεκόμενα

Με ευθείες βολές κατά του επί εφτά χρόνια διευθυντή της "Greenpeace", κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ (τ. 155). Αιτία, όχι η αποχώρηση του κ. Ευθυμιόπουλου από τη διεύθυνση της οργάνωσης, αλλά οι δηλώσεις του, ότι τον ενδιαφέρει να αναλάβει manager, για να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πιο πράσινοι, ή ότι είναι έτοιμος να ασχοληθεί με την πολιτική. Και μπορεί να μην ανέφερε το κόμμα που τον ενδιαφέρει, αλλά όλοι γνωρίζουν σε ποιο αναφερόταν. Φυσικά, θα μπορούσε να μίλαγε για "Κίνημα", οπότε όλοι θα καταλάβαιναν. Αλλά ο όρος αυτός ίσως δυσαρεστούσε τη νέα ηγεσία των "εκσυγχρονιστών", μια και η παλιά ορολογία επιχειρείται να διαγραφεί, αφού σηματοδοτεί άλλα πρόσωπα και καταστάσεις. Η πορεία του καθένα είναι σαφώς προσωπική του υπόθεση. Ομως θα συνυπογράφαμε το σχόλιο του περιοδικού "... διότι σε ποιανού πλάτες πάτησε για ν' ανέβει; Σε βάρος της φήμης ποιανού δημιούργησε θερμές επαφές με υπουργούς και παράγοντες που παλιότερα είχε καταδικάσει για τα χάλια τους στο περιβάλλον; Πώς θα τον διαφημίσουν, άραγε, κατά την ανάληψη του νέου του πόστου; Πώς θα συστήνεται στα σαλόνια των "διαπλοκών"; Διευθυντής της "Greenpeace"; Η μέλος του προεδρείου της...". Η επιχείρηση άλωσης του οικολογικού χώρου είναι παλιά υπόθεση που έφτασε μέχρι την οριστική διάλυση της Ομοσπονδίας. Κάτι με θέσεις, κάτι με προγράμματα, κάτι με μεταγραφές της τελευταίας στιγμής φίμωσαν ένα χώρο, που, αν μη τι άλλο, ήταν χρήσιμος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ομως αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα για τους σοσιαλνεοφιλελεύθερους.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Εφιάλτης πάνω από τη Μεγαλόπολη

Περίπου 30 εκατ. κυβικά μέτρα καυσαέρια εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα της πόλης κάθε εικοσιτετράωρο. Ενα κράμα από CO2, CO, SO2, NOx δηλητηριάζει τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής. Επί 24 χρόνια, σύμφωνα με καταγγελίες του δημάρχου, δεν έχουν αντικατασταθεί τα ηλεκτροστατικά φίλτρα των έντεκα καμινάδων, με αποτέλεσμα η σημερινή ικανότητά τους να είναι μόνο 10%. Η δημοτική αρχή ζητά τους θερινούς μήνες, που το πρόβλημα της ρύπανσης λόγω κλιματολογικών συνθηκών είναι πιο έντονο, να μειώνεται η παραγωγή. Ομως η ΔΕΗ σιωπά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο την ενδιαφέρει η γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Σπρέι για ελέφαντες

Κατασκεύασμα από πιπεριά σε μορφή σπρέι που διώχνει τους ελέφαντες από περιοχές που κατέστρεφαν τις αγροτικές καλλιέργειες, δοκιμάστηκε με επιτυχία στη Ζιμπάμπουε. Για τους δικούς μας ελέφαντες, του δικομματισμού, υπάρχει γιατροσόφι;

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Γεωργία και περιβάλλον, εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ

Με επιμέλεια του καθηγητή Ν. Μάργαρη, κυκλοφόρησε η συλλογική δουλιά δεκαεννέα επιστημόνων που προσεγγίζει ο καθένας από τη δική του οπτική το θέμα. Η σπουδαιότητά του είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει γεωργική χώρα, μια και τα αγροτικά προϊόντα της είναι τα μόνα που ουσιαστικά παράγονται μαζί με κάποιες υπηρεσίες, ένα - δυο δυναμικούς βιομηχανικούς κλάδους και φυσικά τον κοπανιστό αέρα του ΠΑΣΟΚ. Η υπάρχουσα δαιμονολογία με τα αγροχημικά συχνά ξεστρατίζει τη συζήτηση για το μέλλον του πρωτογενή τομέα. Κι ενώ το ζήτημα σχετίζεται με την τυποποίηση των προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του άθλιου τραπεζικού συστήματος, την αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιρισμών, τον ορθολογικό προγραμματισμό των καλλιεργειών, τον περιορισμό των μεσαζόντων κτλ., πολλοί μιλούν μηδενιστικά για τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, αγνοώντας την αναγκαιότητά τους. Φυσικά, με μέτρο κι όχι ανεξέλεγκτα. Και οπωσδήποτε με τη σύμφωνη γνώμη των γεωπόνων, που, αντί να βρίσκονται στο πλάι των αγροτών, συσσωρεύονται στο υπουργείο, όπου δεν έχουν θέσεις να καθίσουν, όπως πρόσφατα γράφηκε στον Τύπο. Θα συμφωνούσαμε με την άποψη του Ν. Μάργαρη "όταν ένα παιδάκι αρρωστήσει έχει την ανάγκη φαρμάκων για να γίνει καλά", με την προσθήκη όμως ότι τα αντιβιοτικά, τα αντιπυρετικά και τα αντιβηχικά τα δίνουμε με συνταγή και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού κι όχι όπως μας αρέσει. Ενα βιβλίο ενδιαφέρον κι επίκαιρο, αν σκεφτούμε ότι το αγροτικό θα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ