Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνοι δημαγωγοί

Οταν η ίδια η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοινώνει επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 55% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν δουλεύουν ανασφάλιστοι. Οταν οι ίδιες οι υπηρεσίες ελέγχου του Ιδρύματος διαπιστώνουν εγγράφως ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Οταν οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι παρ' όλα αυτά, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα... Τότε καταλαβαίνει κανείς πολύ καλά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που οδηγεί σε μια κοινωνία ανασφάλιστων. Μπροστά σε μια κατάσταση που απειλεί να τινάξει στον αέρα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Ηδη η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται στα 300 δισ. το χρόνο, χωρίς να υπολογίζεται η εισφοροκλοπή - δηλαδή τη μη απόδοση στο ΙΚΑ ακόμα και των παρακρατημένων εισφορών από τους εργαζόμενους - η μη εξόφληση των βεβαιωμένων εισφορών, οι οποίες μάλιστα χαρίζονται για πέμπτη φορά τα τελευταία χρόνια κλπ. κλπ.

Το πιο εξωφρενικό, ωστόσο, είναι ότι έρχονται οι υπόλογοι γι' αυτή την άρρωστη και επικίνδυνη κατάσταση, να ρίξουν τις ευθύνες - άρα και τα βάρη - ξανά στις πλάτες των ασφαλισμένων. Να επαναλαμβάνουν ότι για το χάλι του ΙΚΑ ευθύνονται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, άρα να τα αυξήσουμε. Οτι φταίει το ύψος των συντάξεων, άρα να τις περικόψουμε. Οτι φταίει η πράγματι δυσμενής σχέση μεταξύ εργαζομένων - συνταξιούχων, που όμως επιβαρύνεται στο έπακρο από την εφιαλτική έκταση που παίρνει η "μαύρη", η ανασφάλιστη, εργασία. Με τα ίδια προσχήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε από το 1990 έως και το 1992 τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους, δημαγωγώντας ότι έτσι θα έδινε πνοή 20 - 30 χρόνων στο σύστημα. Να, όμως, που το πρόβλημα παραμένει και οξύνεται και επιβεβαιώνονται αυτά ακριβώς που τότε έλεγαν τα συνδικάτα. Οτι, δηλαδή, θα 'ρθουν σε λίγα χρόνια οι κυβερνώντες και θα ζητάνε ξανά θυσίες και θα προχωράνε σε νέες περικοπές, ώσπου η κοινωνική ασφάλιση να μείνει τέτοια μόνο κατ' όνομα.

Ομως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε ζητά μόνο την κεφαλή της κοινωνικής ασφάλισης επί πίνακι, ως "ασύμφορη", όπως αποφαίνεται η "Λευκή Βίβλος" των πολυεθνικών. Παράλληλα, προωθεί ολόκληρη δέσμη μέτρων που την κατεδαφίζουν "ντε φάκτο". Αναφερόμαστε στην επίθεση που επιχειρείται στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου και εκεί θα πρέπει πράγματι να τοποθετηθούν ειδικά οι επικεφαλής του ΙΚΑ και να πουν αν σήμερα σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης η "μαύρη" εργασία έχει τέτοια έκταση, τι θα γίνει σε συνθήκες ελαστικών ωραρίων; Αναφερόμαστε, επίσης, στη διαιώνιση της ομηρίας των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών, που δεν είναι μόνο τα πρώτα θύματα της "μαύρης" εργασίας, αλλά και χρησιμοποιούνται σαν το ισχυρότερο μέσο πίεσης για την "αλβανοποίηση" και του ντόπιου εργατικού δυναμικού, πράγμα που καταγράφουν πλέον και τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ. Αναφερόμαστε στην επίμονη άρνηση της κυβέρνησης για την ασφάλιση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στις λεγόμενες "άτυπες" σχέσεις εργασίας (φασόν κλπ.), που μαζί με την ασφάλιση των αλλοδαπών θα έδιναν ανάσα στο ΙΚΑ και θα άλλαζαν τη σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων. Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση των... εκσυγχρονιστών οδηγεί από πολλές μεριές όχι μόνο στη χρεοκοπία του ΙΚΑ, αλλά στο τέλος της κοινωνικής ασφάλισης, αν δεν αντιδράσουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο οι ασφαλισμένοι στο σύνολό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ