Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Η αντιλαϊκή επέλαση απαιτεί "επανίδρυση"

Τη θέση του για "ανασυγκρότηση" του ΠΑΣΟΚ στα πρότυπα της ηγεσίας του, ώστε να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας, εξέθεσε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του κόμματός του

Ενα "επανιδρυμένο" ΠΑΣΟΚ,που θα ηγηθεί της μετάλλαξης της κοινωνίας στα πρότυπα του αντιδραστικού "εκσυγχρονισμού" που προωθεί η κυβέρνηση και θα πρωτοστατήσει στην "αποφασιστική" εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας και της υποτέλειας, είναι το χτεσινό πρωθυπουργικό μήνυμα προς την ΚΕ του κόμματος.

Ο Κ. Σημίτης, κουραστικά επαναλαμβανόμενος, πλέον, υποσχέθηκε στην ολιγαρχία ότι θα συνεχίσει τις "συγκρούσεις με σχέδιο" ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Ζήτησε εγρήγορση, ώστε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών να καταγραφεί ως"έγκριση" της κυβερνητικής πολιτικής και κάλεσε σε... συνενοχή την κοινωνία για την επιβολή της καταναγκαστικής πολιτικής της ΟΝΕ, των αυταρχικών συνενώσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Με "αποφασιστικότητα" κατά της αλήθειας...

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός... υπενθύμισε στους "συντρόφους" του ότι η κυβέρνηση "με ακόμα μεγαλύτερη ορμή" θα προβεί στη λήψη των μέτρων που υπαγορεύει η ΟΝΕ. Απείλησε ότι "η κυβέρνηση δε διστάζει μπροστά στο πολιτικό κόστος" και δήλωσε ότι κάθε αντιλαϊκή κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός "αλληλένδετου μεταρρυθμιστικού ιστού". Πρόκειται για αντιλαϊκή επέλαση με σχέδιο, δηλαδή...

Στο πλαίσιο της ομιλίας του πρωθυπουργού περίσσεψε η προπαγάνδα μετατροπής του άσπρου σε μαύρο. Ο Κ. Σημίτης μίλησε για "ενεργητική πολιτική κατά της ανεργίας",την ώρα που ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Για "πλήγμα στο πελατειακό σύστημα" που, δήθεν, επέφερε το ΠΑΣΟΚ, όταν μόλις προχτές ομολογήθηκε ότι το ρουσφέτι ζει, βασιλεύει και θεριεύει. Εφτασε μάλιστα να πει ότι το ΠΑΣΟΚ, καταργώντας την επετηρίδα, ανταποκρίθηκε σε "ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας"!

Ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για... δημοκρατία. Το τι εννοεί φάνηκε περίτρανα από την αυταρχική εμμονή του στην προώθηση του νομοσχεδίου"Καποδίστριας" και στην άποψή του ότι όποιος διαφωνεί μαζί του εκφέρει λόγο"χωρίς προοπτική"...

Δημοτικές και
Κεντροαριστερά

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην πολιτική σημασία τους, αφού, όπως είπε "η έκβαση αυτής της μάχης θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο ή δυσχερέστερο κλίμα για την προώθηση του σχεδίου μας". Ξεκαθάρισε ότι η πορεία προς τις εκλογές θα είναι πορεία "προώθησης και υλοποίησης" των καταναγκαστικών μέτρων του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Φυσικά, δεν παρέλειψε να πει ότι δε θα "κομματικοποιήσει" τις εκλογές, και σε μια επίδειξη "εκσυγχρονιστικής"... ευρυχωρίας, επανέλαβε ότι η ανάδειξη των υποψηφίων θα κριθεί με βάση το κατά πόσο υπηρετούν τις "νέες ιδέες" που λανσάρει ο κυβερνητικός προγραμματικός λόγος.

Ο πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί και στην Κεντροαριστερά, δίνοντας συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ που διοργανώνει ομιλίες με αλλοδαπούς "κεντροαριστερούς" του τύπου Ντ' Αλέμα, Ντελόρ κλπ. Είπε, δε, ότι οι "κεντροαριστερές" αναζητήσεις θα συνεχιστούν, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του "είναι ανοιχτό στις συνεργασίες (σ.σ.: οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν), και πως "δε μιλά για συμφωνίες κορυφής ούτε για τη δημιουργία δορυφορικών πολιτικών σχημάτων". Και γιατί να το κάνει άλλωστε, αφού ένα κομμάτι του ΣΥΝ έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει "δορυφόρο" εντασσόμενο και οργανωτικά στο ΠΑΣΟΚ.

Το "σύστημα" και η... "επανίδρυση"

Βέβαια, σημαντικό μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού καταναλώθηκε στην "κομματική ανασυγκρότηση". Ο Κ. Σημίτης μίλησε για κομματική "επανίδρυση", δίνοντας σαφή στοιχεία της πρόθεσης για έναρξη της επιχείρησης πλήρους "σημιτοποίησης" του ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης από τις κομματικές αρχαιρεσίες του Γενάρη. Θέλοντας να ανακόψει τις όποιες εσωτερικές αντιδράσεις, έταξε ότι υπάρχει χώρος και για τις σημερινές τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ (υπάρχει "πεδίο δόξης λαμπρόν" είπε), δίπλα στις λεγόμενες "θεματικές οργανώσεις".

Αξιες λόγου είναι, τέλος, οι παρατηρήσεις του Κ. Σημίτη στη στάση "μιζέριας" που "ακολουθούμε όλοι μας", όπως ισχυρίστηκε. Κατά τον πρωθυπουργό η κριτική στην πολιτική του "καλλιεργεί κλίμα γενικευμένης αποτυχίας", ρίχνει τα βάρη στα πρόσωπα, αφήνοντας "ανέπαφα... τις δομές, το σύστημα, τις λειτουργίες και πρακτικές που αποτελούν και καθορίζουν το κοινωνικό περιβάλλον". Με άλλα λόγια, κατά τον πρωθυπουργό, δε φταίει η κυβέρνηση για ό,τι πάει στραβά, αλλά το "σύστημα"... Πράγμα σωστό, βέβαια, αν συνυπολογίσει κανείς ότι και η κυβέρνηση μέρος του συστήματος είναι... Κατά τα άλλα ζήτησε από τους πολίτες "να συναινέσουν, να συμμετέχουν, να συμβάλουν και να συνδημιουργούν" οτιδήποτε αποφασίζει η κυβέρνηση...

Κ. Σκανδαλίδης: Από την αρχή

Παρουσιάζοντας την εισήγηση του ΕΓ ο Κ. Σκανδαλίδης - και μετά τους καθιερωμένους ύμνους προς τον Σημίτη - υποστήριξε ότι "η χώρα βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες φάσεις της μεταπολεμικής ιστορίας της"...

Προσδιόρισε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει τον Μάρτη του 1999, νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, αφού η ηγεσία του κόμματος δε θα ήθελε την πραγματοποίηση συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές του ίδιου χρόνου.

Σε ό,τι αφορά την "ανασυγκρότηση" ο γραμματέας του κόμματος περιέγραψε την τακτική της κομματικής "αναδόμησης". "Με την ευκαιρία του "Καποδίστρια", όπως είπε, θα πρέπει να συγκροτήσουμε ξανά το κίνημα στους 900 δήμους από την αρχή". Θα συσταθούν "μία ή περισσότερες τομεακές οργανώσεις ανά δήμο", όπως προανήγγειλε.

  • Φυσικά για μια ακόμα φορά επικράτησε ομοφωνία κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της συνεδρίασης της ΚΕ, όπου το σύνολο των μελών της υπερψήφισε την εισήγηση για την πορεία προς τις δημοτικές εκλογές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ