Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Καταστροφική η αναδιάρθρωση

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά για την "Πράσινη Βίβλο"

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τους εμπόρους, κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, ο άκρατος ανταγωνισμός και οι νόμοι της διαβόητης ελεύθερης αγοράς στον τομέα του εμπορίου, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την "Πράσινη Βίβλο" της Επιτροπής για το εμπόριο.

Αφού επισήμανε το γεγονός ότι ο τομέας του εμπορίου αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της ΕΕ μια και απασχολεί πάνω από 22 εκατ. άτομα και αφορά το 35% του συνόλου των επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι ΜΜΕ. Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "η γενική κατεύθυνση αναδιάρθρωσης του τομέα προοιωνίζεται αρνητικές εξελίξεις κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς επιταχύνει τις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες συγχωνεύσεων και προλειαίνει το έδαφος για τη δημιουργία και κυριαρχία ολιγοπωλίων και ελέγχου του εμπορίου από ορισμένους μεγάλους ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο θα αποβεί καταστροφικό τόσο για την απασχόληση (αφού θα σημάνει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας και επιβολή της μερικής απασχόλησης), αλλά και για την προστασία των καταναλωτών, που για άλλη μία φορά θα γίνουν τα θύματα του άκρατου ανταγωνισμού και των νόμων της διαβόητης ελεύθερης αγοράς".

"Ούτε η εξάπλωση της νέας τεχνολογίας για τον εκσυγχρονισμό της παροχής υπηρεσιών και τη διευκόλυνση των νέων μορφών άμεσων συναλλαγών είναι παράνοια", υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς, επισημαίνοντας ότι "η εμφάνιση και η εξάπλωση των εξ αποστάσεως ηλεκτρονικών πωλήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και κυρίως απομακρυσμένων μειονεκτούντων περιοχών, νησιωτικών και ορεινών ζωνών, όπου τα επίπεδα ανάπτυξης είναι χαμηλά και που φυσικά δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια δίκτυα επικοινωνίας"

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι "ούτε ο καταναλωτής ούτε ο εργαζόμενος στον τομέα, ούτε ο αυτοαπασχολούμενος και ο μικρός έμπορος μπορούν να βγουν κερδισμένοι από τον ανταγωνισμό των εμπορικών μονοπωλίων και την κατάργηση κάθε ελέγχου", τόνισε ότι "αυτό που χρειάζεται είναι ο συλλογικός σχεδιασμός της οικονομικής δραστηριότητας για το κοινό συμφέρον των εργαζομένων και των καταναλωτών. Ταυτόχρονα πρέπει να θεσπιστούν κανονισμοί και ρυθμίσεις που να εμποδίζουν την ανεξέλεγκτη δράση μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές και τη μονοπώληση του εμπορικού τομέα. Είναι αναγκαία η θέσπιση ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους και καταναλωτές για το ωράριο λειτουργίας και τα ποιοτικά στάνταρντς". Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε "να προωθηθεί μια ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων και των ΜΜΕ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε υψηλά επίπεδα οι ρύποι ... υποκρισίας (2001-06-06 00:00:00.0)
Δογματική εμμονή στην "ελεύθερη αγορά" (1999-06-20 00:00:00.0)
Χαριστική βολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1999-03-13 00:00:00.0)
Η τεχνολογική πρόοδος δεν μπορεί να αναιρεί δικαιώματα (1998-10-27 00:00:00.0)
Σοβαρά πλήγματα από την καθιέρωση του ΕΥΡΩ (1998-03-14 00:00:00.0)
Καταστροφική η "απελευθέρωση" της ενέργειας (1996-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ