Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Εγκρίθηκε η νέα δομή του ΝΑΤΟ

Τι συζητήθηκε για την αμερικανοβρετανική επίθεση στο Ιράκ. Αμοιβαίες υποχωρήσεις Ελλάδας, Τουρκίας για τη χρηματοδότηση των στρατηγείων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η ΝΑΤΟική Σύνοδος των υπουργών Αμυνας συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες χωρίς τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και Βρετανίας, με "κατσούφηδες" τους υπόλοιπους, που ενημερώθηκαν αφού είχαν αρχίσει οι επιθέσεις, και με ενοχλημένους τους Ρώσους, που "μποϊκοτάρουν" τη σημερινή διμερή συνάντηση με την απουσία του υπουργού Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ. Παρ' όλα αυτά η "νέα δομή" εγκρίθηκε και τυπικά, ενώ η πανηγυρική έναρξη εφαρμογής θα γίνει όπως αναμενόταν στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής τον Απρίλη του 1999 στην Ουάσιγκτον. Με το Ιρακινό και τη "νέα δομή", παραλίγο να περάσει στα μουλωχτά η χτεσινή αμοιβαία απεμπλοκή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας των χρηματοδοτήσεων "έργων υποδομής" για "γενικές" ΝΑΤΟικές λειτουργίες στις δύο χώρες - όχι μόνο τα στρατηγεία - που εδώ και χρόνια αποτελούσαν μόνιμο άλλοθι ψευτοπαλικαρισμού των δύο πλευρών στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ταυτόχρονα η χτεσινή μέρα "αποκάλυψε" και μια σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, αφού ο Θ. Πάγκαλος πριν λίγες μέρες έδειξε να "αγωνιά" για την "έγκαιρη" λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας, ενώ ο Α. Τσοχατζόπουλος χτες δήλωσε γαλήνιος, ότι "εντός του 1999 θα έχει ενεργοποιηθεί όλη η στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ" και στη Νότια Πτέρυγα, δηλαδή στη Μεσόγειο.

Θρύψαλα η ΝΑΤΟική "ομοφωνία"

Η αμερικανοβρετανική επίθεση στο Ιράκ συνάντησε έντονες επιφυλάξεις εκ μέρους των υπολοίπων συμμάχων. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Ισπανός Χ. Σολάνα, ο μόνος που φαίνεται ότι είχε ενημερωθεί έγκαιρα, κάλυψε πλήρως με χτεσινή πρωινή ανακοίνωση την επίθεση, αποδίδοντας αποκλειστικά την ευθύνη στο Σαντάμ Χουσεϊν, ενώ το απόγευμα έκανε λόγο για "πλήρη αλληλεγγύη των υπολοίπων συμμάχων". Αντίθετη κατάσταση περιέγραψε ο Α. Τσοχατζόπουλος που έκανε λόγο για "προσωπικές, αποκλειστικές δηλώσεις Σολάνα" (!!!) λες και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το διεθνή Τύπο για (...) κουτσομπολιό. Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο "κανένας δεν ενημέρωσε από πριν" και κατά τη διάρκεια του τυπικού δείπνου στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη το βράδυ, πριν τη Σύνοδο, απόντος του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο Βρετανός ομόλογός του Τζ. Ρόμπερτσον, τους ανακοίνωσε ότι (...) το CΝΝ δείχνει βομβαρδισμένο Ιράκ και μετά "εξαφανίστηκε" και αυτός (...). Εντονη δυσαρέσκεια φαίνεται να υπάρχει στο γερμανο-γαλλικό άξονα, που δεν αποκλείεται να πάρει και επικριτική, κατά του Λονδίνου, στάση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανοιχτά "υπέρ" δήλωσαν Ισπανία (του ΓΓ βεβαίως, βεβαίως), Καναδάς (δηλαδή ΗΠΑ), Ολλανδία και Βέλγιο.

Στρατηγεία

Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο εγκρίθηκε η "νέα δομή" του ΝΑΤΟ, της οποίας η "έναρξη εφαρμογής", δηλαδή η "ενεργοποίηση" των στρατηγείων, "θα προσδιοριστεί επακριβώς στην Ουάσιγκτον". Κατά τον Ελληνα υπουργό, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ναύαρχος Γ. Τζογάνης, "επέτυχε μετά από πολλές προσπάθειες την έγκριση των ΝΑΤΟικών κονδυλίων για έργα υποδομής". Ερωτηθείς περί αυτού ο Α. Τσοχατζόπουλος "αποκάλυψε" ότι τα ΝΑΤΟικά κονδύλια που εγκρίθηκαν είναι "περίπου 30-40 δισ. δραχμές για την Ελλάδα και περίπου 50-60 δισ. δραχμές για την Τουρκία", δηλαδή τα διπλάσια. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας "σημαντικό ρόλο έπαιξε ο στρατηγός Νάουμαν της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επιτροπής". Η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο τα στρατηγεία, αλλά τη "γενική λειτουργία του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και την Τουρκία". Τα ΝΑΤΟικά κονδύλια τα μπλοκάριζαν αμοιβαία, χρόνια τώρα, οι δύο "σύμμαχες" χώρες και η απελευθέρωσή τους δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τη μετάβαση του ελέγχου της περιοχής "περί του Αιγαίου" από τις δύο "κυρίαρχες" χώρες στις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Μ' άλλα λόγια αποτελεί χρηματοδότηση εξάρτησης και υποτέλειας. Οσον αφορά στην περιβόητη "ενεργοποίηση των στρατηγείων", που τόσο ανησυχεί τον Θ. Πάγκαλο, ο Α. Τσοχατζόπουλος αποδεικνύει περήφανη ψυχραιμία και δηλώνει ότι "εντός του 1999" θα "ενεργοποιηθεί" όλη η Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δηλαδή στρατηγεία Νάπολης (Ιταλία), Λάρισας και Σμύρνης. Αντίθετα ο Θ. Πάγκαλος είχε δηλώσει ότι "αν δεν ενεργοποιηθούν μέχρι το Μάρτη του 1999 ενδέχεται να υπάρξουν περιπλοκές".

Τα ερωτήματα που συσσωρεύονται σιγά σιγά είναι πολλά και ανησυχητικά. Το βασικό, αν τον Απρίλη 1999 "ενεργοποιηθεί" το κεντρικό στρατηγείο της Νάπολης που ήδη λειτουργεί πλήρως και όχι η Λάρισα ή η Σμύρνη που έχουν "προβλήματα υποδομής", ποιος θα ελέγχει το Αιγαίο και για πόσο χρονικό διάστημα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ