Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον αστερισμό της ΟΝΕ

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των άλλων κομμάτων

O γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Σταυρακάκης ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός είναι "προϋπολογισμός ένταξης" στην ΟΝΕ για την οποία είπε ότι επιφυλάσσει αρκετά πλεονεκτήματα στη χώρα και "ιδιαίτερα στον Ελληνα πολίτη".

Καταφεύγοντας στην "αριθμολαγνεία" επιχείρησε να πει ότι με βάση τα νούμερα του προϋπολογισμού οι Ελληνες πρέπει να αισθάνονται λίγο ή πολύ ευτυχείς για όσα ζουν καθημερινά. Ο Μ. Σταυρακάκης κάνοντας, όπως είπε, έναν απολογισμό της δεκαετίας ισχυρίστηκε ότι "η οικονομία βγήκε οριστικά από το φαύλο κύκλο και βαδίζει σταθερά σε έναν ενάρετο κύκλο". Διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα και την ανηλεή φοροεπιδρομή που γίνεται, έκανε λόγο για "ελάφρυνση της πλειοψηφίας των φορολογουμένων", ενώ επιχειρώντας να δικαιολογήσει την υποτίμηση της δραχμής που έγινε, μίλησε για "πράξη προνοητική, αφού μπόρεσε η δραχμή να επιδείξει ανθεκτικότητα ανάλογη με αυτήν των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Γ. Βουλγαράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή όπως ισχυρίστηκε δεν προχωράει αποτελεσματικά σε ιδιωτικοποιήσεις και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στην ΟΝΕ. Ομως είπε, κάτι τέτοιο δε θα είναι κατόρθωμα του Κ. Σημίτη, επειδή "τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και οι αιτίες που τα δημιουργούν είναι όλα ανοιχτά".

Ο βουλευτής της ΝΔ παρουσίασε και μία πρόταση για τη "βελτίωση της οικονομίας" την οποία ονόμασε "στοχοποίηση". Σύμφωνα με αυτήν θα τίθενται ενώπιον του πολίτη "σαφείς και συγκεκριμένοι στόχοι με τη μορφή δεικτών, αλλά και ποσοστού αποτελεσματικότητας για κάθε τομέα δράσης του κράτους χωριστά και οι δείκτες αυτοί θα παρακολουθούνται και θα δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο σε ειδική έκθεση που κατατίθεται παράλληλα με τον προϋπολογισμό". Για παράδειγμα ανέφερε ότι θα μετριούνται ο αριθμός των φορολογικών ελέγχων ανά αρμόδιο υπάλληλο ΔΟΥ, ο αριθμό των διακομιδών από το ΕΚΑΒ σε σχέση με τον αριθμό των ασθενοφόρων κ.ά.

Ο Γ. Δραγασάκης του ΣΥΝ έκανε διαδικαστικές προτάσεις για τον τρόπο συζήτησης του προϋπολογισμού και επανέλαβε τη γνωστή θέση του κόμματός του ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. Στα πλαίσια αυτά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "υποτάσσει κρίσιμης σημασίας ζητήματα, όπως η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ στις εκλογικές και τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες". Ισχυρίστηκε ότι με την ένταξη στην ΟΝΕ "μπαίνουμε σε μία νομισματική ένωση με εγγενή προβλήματα που θα παρέχει δυνατότητες, αλλά και θα δημιουργεί νέες τεράστιες δυσκολίες". Είπε δε ότι "η χώρα μας έχει εθνικό συμφέρον όχι απλά να συμμετάσχει, αλλά και να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις νέες αναζητήσεις που αναπτύσσονται σήμερα στην Ευρώπη".

Τη γνωστή και από τα προηγούμενα χρόνια θέση του ΔΗΚΚΙ, για ψήφιση των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού, γιατί το "έθνος και η πατρίδα μας, με το λαό της και τον Ελληνισμό απανταχού στην Οικουμένη, πρέπει να ζήσει, αντί κάθε θυσίας", ανέπτυξε ο βουλευτής του Τ. Ιντζές.Είπε δε ότι "όσο συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη και κοινωνικά ανάλγητη οικονομική πολιτική η χώρα μας δε δύναται να πιάσει τους οικονομικούς δείκτες για την ένταξή της στην ΟΝΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ