Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Υποπτες μεθοδεύσεις από "αμερικανοβρετανικό άξονα"

"Αμερικανοβρετανικό άξονα", ο οποίος δραστηριοποιείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο να οδηγήσει, τελικά, το Κυπριακό, έξω από το πλαίσιο που περιγράφουν παλαιότερες αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ, διαβλέπει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, με οδηγία που απέστειλε στις 11 του μηνός προς τους πρεσβευτές της Ελλάδας στις χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους ζητά να προχωρήσουν σε διαβήματα, προκειμένου να εμποδίσουν τη μεθόδευση του "αμερικανοβρετανικού άξονα". Υπάρχουσες πληροφορίες από το παρασκήνιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρουν ότι το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν παρουσιάσει οι Αμερικανοί, επιρρίπτει ευθύνες και στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, χαρακτηρίζει την απόφαση της Κύπρου για την προμήθεια των "S-300" "αποσταθεροποιητικό παράγοντα" και δεν κάνει κανένα λόγο για την ανάγκη μείωσης της έντασης ή την καταδίκη κάθε μορφής διχοτόμησης.

Ενημέρωση των αρχηγών κομμάτων

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με δύο ψηφίσματα που αναμένεται να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη είπε ότι αυτή δεν ήταν διαφωτιστική από την άποψη ότι ούτε ο Πρόεδρος είχε πολλά να πει, αφού αναμένεται η διαμόρφωση κειμένων από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα πράγματα, είπε, είναι σοβαρά. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λήψη τελικών αποφάσεων. Σ' ερώτηση αν ο Πρόεδρος Κληρίδης παραμένει σταθερός στη θέση του σχετικά με τους πυραύλους, ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι δεν έχει εκφράσει ούτε δυσφορία ούτε ικανοποίηση και τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για τέτοια πράγματα. Θ' αφήσουμε, είπε, τον Πρόεδρο να κάνει τους χειρισμούς του, χωρίς να τον δυσκολεύουμε και θα τον κρίνουμε όταν έρθει η ώρα.

Πιέσεις...

Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, μίλησε για ιδιαίτερα σκληρές διαβουλεύσεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και για ξεκάθαρες πιέσεις. Αποκόμισε, είπε, αυτή την εντύπωση από την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται σχετικά με το δεύτερο ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Σπ. Κυπριανού απέφυγε, ωστόσο, να πει ποιες πιέσεις ασκούνται, αναφέροντας όμως ότι αυτές αφορούν στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγγραφη απάντηση στον Αμπντουλάχ Γκιουλ(2008-09-27 00:00:00.0)
Ετοιμος και για Καμπ Ντέιβιντ ο Κληρίδης(2000-10-31 00:00:00.0)
Στην πιο κρίσιμη φάση του το Κυπριακό(1999-07-06 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ(1999-06-25 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ(1999-05-27 00:00:00.0)
"Μπαλάκι" μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας(1998-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ