Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδημοκρατικός κατήφορος

Οταν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης χειροκροτεί την κυβέρνηση, η οποία προχωρεί σε μέτρα που η δική του κυβέρνηση "δεν είχε διανοηθεί να εφαρμόσει"(!), τότε η ρότα, στην οποία οδηγεί την παιδεία ο "εκσυγχρονισμός" του κ. Σημίτη, είναι περισσότερο από ευδιάκριτη. Η δήλωση Μητσοτάκη δε, έχει μεγαλύτερη αξία αν σκεφτεί κανείς ότι οι μεθοδεύσεις της τότε κυβέρνησης της ΝΔ - χωρίς να έχει "διανοηθεί" να κάνει ό,τι κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ - είχε ως αποτέλεσμα τέτοιες λαϊκές αντιστάσεις και τέτοια δράση του κατασταλτικού μηχανισμού που δεν εμπόδισαν τους αστικούς μηχανισμούς να βάψουν τα χέρια τους ακόμα και με αίμα.

Το ελάχιστο, για το οποίο θα μπορούσε να απορεί κανείς, λοιπόν, σήμερα, είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη, μεταξύ άλλων, "διανοείται" την εφαρμογή μέτρων, που έχουν ως στόχο ευθέως το Σύνταγμα. Οι αντιεκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις" του υπουργείου Παιδείας θέτουν σε αχρηστία τη θεμελιώδη συνταγματική διάταξη για την παροχή δωρεάν Παιδείας, σε όλους τους Ελληνες. Η θέσπιση διάταξης για την καταβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια είναι τόσο σαφής που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - των κομμάτων που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω και από αυτό το κατεδαφιστικό μέτρο - είναι σίγουρο ότι, ακόμα και οι ίδιοι, μειδιούν μεταξύ τους όταν ακούν τα επιχειρήματα των εκπροσώπων τους υπέρ της αντισυνταγματικής διάταξης.

Τι λέει το κυβερνών κόμμα και έσπευσε να στοιχηθεί πίσω του η αξιωματική... αντιπολίτευση; Οτι, εν προκειμένω, δεν έχουμε κατάλυση του Συντάγματος, γιατί η υποχρέωση των διδασκόμενων να καταβάλλουν δίδακτρα δεν υπαγορεύεται από το κράτος, αλλά θα αποφασίζεται και θα επιβάλλεται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα! Εδώ πια "τετραγωνίστηκε ο κύκλος"! Συνεπώς, αν αύριο δοθεί το δικαίωμα στους βιομήχανους να απολύουν όσους θέλουν, δε θα είναι το κράτος που φταίει, επειδή καταργεί τους νόμους για το πλαφόν στις απολύσεις, αλλά οι εργοδότες που θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους παρέχεται! Επίσης, αν αύριο οι κυβερνώντες δώσουν το "πράσινο φως" στην Ασφάλεια να απαγορεύει τις λαϊκές συγκεντρώσεις, δε θα φταίει το κράτος για την απαγόρευση του συνταγματικού δικαιώματος του "συνέρχεσθαι", αλλά η Αστυνομία, που θα εκτελεί τις εντολές του!

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά στα χρονικά που το λαϊκό γνωμικό "εγώ το λέω στο σκύλο μου και ο σκύλος στην ουρά του", χάνει την κλασική του χρήση, και γίνεται πολιτικό επιχείρημα. Πράγματι. Μόνο με τέτοια επιχειρήματα μπορεί να σταθεί η επέλαση της ιδιωτικοποίησης στο χώρο της παιδείας.

Ομως, πέρα από τους γέλωτες, υπάρχουν και επιχειρήματα που προκαλούν, τουλάχιστον, προβληματισμό, καθώς αναδεικνύουν τους τεράστιους κινδύνους που απορρέουν από τις αντιλήψεις των κυβερνώντων. Σύμφωνα με αυτά, η επιβολή διδάκτρων, δηλαδή η κατάργηση της δωρεάν παιδείας, δεν είναι αντισυνταγματική διότι, άκουσον - άκουσον, είναι δυνατόν να υπάρχει περιστολή ενός ατομικού δικαιώματος (εν προκειμένου της δωρεάν μόρφωσης), εφόσον παραμένει σε γενικά πλαίσια ο βασικός πυρήνας του δικαιώματος!

Ο κατήφορος της κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από ολισθηρός. Τόσο που έφτασε στο σημείο να κόβει στα μέτρα της το Σύνταγμα και να βγάζει φιρμάνια για την προαιρετική εφαρμογή κάποιων διατάξεών του! Αποδείχνοντας έτσι, για μια ακόμη φορά, ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές, αργά ή γρήγορα, αποκτούν και τα χαρακτηριστικά της ωμής αυθαιρεσίας και της αντιδημοκρατικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ