Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν υποχωρούμε, λέει ο Ετσεβίτ

Επιχειρήματα από τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ αντλεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, προκειμένου να προβάλει τη σημασία της Κύπρου για την Τουρκία, αλλά σημειώνει ότι «δυστυχώς σήμερα οι Αγγλοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να επιδείξουν την ίδια αντίληψη».

Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Ετζεβίτ υπογράμμισε ότι «τον 16ο αιώνα, ο Σαίξπηρ στο έργο του "Οθέλλος" υπογράμμιζε τη σημασία της Κύπρου για του Τούρκους» και είπε ότι «όσο συνεχίζονται οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών. Κι όμως, οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για τη συμφωνία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «εάν γίνει αποδεκτή η πραγματική κατάσταση στην Κύπρο, η πραγματικότητα της ύπαρξης δύο κρατών και δύο εθνών, τότε θα υπάρξουν και αποδοτικές προσπάθειες εκ μέρους των πλευρών και σε σύντομο διάστημα θα έχουμε καταλήξει σε ειρηνική ρύθμιση, που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Αρκεί να πάψουν να ασχολούνται με το θέμα, τα κράτη, οι οργανισμοί και οι κύκλοι που δεν έχουν σχέση με την Κύπρο».

Ο Ετσεβίτ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι «σε περίπτωση που βρεθεί λύση σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Ελλάδας και της ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα, θα τεθεί σε ισχύ η ημιτελής γενοκτονία εναντίον των Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος στη διάσταση «ασφάλειας» που θέτει η Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «είναι ταυτόσημη η ασφάλεια της Τουρκίας με αυτήν της ΤΔΒΚ. Δεν τίθεται θέμα οποιαδήποτε υποχώρησης εκ μέρους της Τουρκίας. Ενδεχόμενη υποχώρησή μας στο θέμα αυτό θα έχει το χαρακτήρα υποχώρησης στα ίδια μας τα εδάφη».

Τέλος, ο Ετσεβίτ επέκρινε και τον πρόεδρο της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUSIAD), ο οποίος πριν από μερικές μέρες επέκρινε την Αγκυρα, λέγοντας ότι «είναι λάθος να υποστηρίζει η Αγκυρα τη στάση αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς». Ο Ετσεβίτ είπε ότι «η TUSIAD, προκειμένου να μπορεί να εκφέρει γνώμη για το Κυπριακό, πρέπει να δείξει λίγο ενδιαφέρον προς τους Τουρκοκύπριους. Και η TUSIAD έχει στην πράξη εφαρμόσει εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων».

Εναντίον του προέδρου της TUSIAD, τάθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, λέγοντας: «Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Ο Ντενκτάς είναι ήρωας στην υπόθεση της Κύπρου. Δεν μπορεί να υπάρξει Κύπρος ή επίλυση του Κυπριακού, δίχως τον Ντενκτάς. Τα λόγια του Οζιλχαν έχουν υπερβεί το σκοπό τους».

Ακόμη πιο επικριτικός ήταν ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος βρίσκει ότι «ο πρόεδρος της TUSIAD έχει διαπράξει μεγάλο λάθος. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δε χαράσσεται εκ μέρους της TUSIAD, αλλά εκ μέρους εκλεγμένων κυβερνήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ