Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η Αγκυρα «υπενθυμίζει» τις θέσεις της

Με το συνήθη τρόπο των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου η Αγκυρα «διακηρύττει» προς κάθε κατεύθυνση τις αξιώσεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο

Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η Αγκυρα υπενθυμίζει τις αξιώσεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο, καθώς την ίδια στιγμή εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες στο Κυπριακό και στο πλαίσιο της ΕΕ προβάλλεται πιεστικά η απαίτηση για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη συγκρότηση του ευρωστρατού. Συζητήσεις οι οποίες, θα πρέπει να υπογραμμιστεί, αφορούν άμεσα στα ελληνοτουρκικά προβλήματα στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή που ο Μπουλέντ Ετζεβίτ επαναλάμβανε προκλητικά τις γνωστές τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό και υπογράμμιζε τα προβλήματα που θα προκύψουν για τους Τουρκοκύπριους στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του προβλήματος, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχωρούσαν σε μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Μάλιστα, αυτές οι παραβιάσεις έγιναν υπό το βλέμμα ανώτατου Αμερικανού στρατιωτικού, ο οποίος παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στους ουρανούς του Αιγαίου από τα μόνιτορ του στρατηγείου της Λάρισας. Οι τουρκικές παραβιάσεις, επιπλέον, έγιναν καθώς βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις του προεδρεύοντος της ΕΕ με την Αγκυρα, προκειμένου να εξευρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα ώστε να προχωρήσει ταχύτατα στην υλοποίηση το σχέδιο συγκρότησης του ευρωστρατού.

Η Αγκυρα, όπως είναι γνωστό, απαιτεί τη συμμετοχή της στη διαδικασία του σχεδιασμού και της λήψης των αποφάσεων για τις επιχειρήσεις του ευρωστρατού όταν αυτές θα αφορούν σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ζωτικό της χώρο και κάθε φορά που αυτός ο υπό συγκρότηση στρατός χρησιμοποιεί τις υποδομές του ΝΑΤΟ όπου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος. Είναι φανερό ότι αυτή η τουρκική θέση εξαιρεί από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ευρωστρατού το Αιγαίο και την Κύπρο, γεγονός που υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει, μιλώντας ακόμη και για «βέτο αν χρειαστεί».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις, είπε ότι «σε κάθε παραβίαση γίνονται πάντα από την πλευρά μας όλες οι αναγκαίες ενέργειες. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια σειρά ενεργειών που γίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών. Εκείνο, όμως, που πρέπει να δούμε στις πραγματικές του διαστάσεις είναι πόσο θετικά έχει αποδώσει η πολιτική που ακολουθούμε, η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει στους διεθνείς οργανισμούς, σε ό,τι αφορά τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και την όλη σχέση μας με την Τουρκία. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούμε να είναι μια σχέση καλής γειτονίας. Είναι μια πολιτική που έχει αποδώσει καρπούς».

Μιλώντας για τις διαβουλεύσεις που έχει αναλάβει η βελγική προεδρία, με στόχο τη συμφωνία για τον ευρωστρατό, ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι «η βελγική προεδρία ήταν στην Αγκυρα διά του πρωθυπουργού του Βελγίου. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την τουρκική πλευρά. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, αναμένουμε το Βέλγο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν και εδώ». Συνοψίζοντας τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας γι' αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Τύπου επανέλαβε ότι «έχουμε ψηφίσει στη Σύνοδο της Νίκαιας ένα πλαίσιο για τη δημιουργία του ευρωστρατού και τον τρόπο παρέμβασής του. Πρέπει να κινηθούμε όλοι μέσα στις κατευθύνσεις που έχουμε αποφασίσει, συμφωνήσει και ψηφίσει. Και πρέπει αυτές οι αποφάσεις να γίνουν από όλους σεβαστές. Κάθε άλλη ενέργεια δεν μπορεί να την κάνουμε αποδεκτή. Αντιδρούμε και θα αντιδράσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ