Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η δικαίωση της Αριστεράς

«Η εποχή που οι αριστερές ιδέες ήσαν ηθικά δικαιωμένες επειδή διώκονταν έχει παρέλθει» γράφει ο Ηλίας Κανέλλης, χτες, στο «Βήμα». Και το σημειώνουμε, για δυο λόγους κυρίως. Πρώτον, γιατί κάθε άλλο παρά θεωρούσαμε ποτέ και συνεχίζουμε να μη θεωρούμε, ως παράγοντα της ηθικής δικαίωσης των «αριστερών ιδεών» την όποια δίωξή τους. Αν έτσι είχαν τα πράγματα, τότε δε θα υπήρχε καν λόγος συζήτησης, αφού οι διώξεις -με άλλες μορφές, βέβαια- συνεχίζονται. Η κομμουνιστική ιδεολογία είναι τυπικά νόμιμη σήμερα στη χώρα μας -σε άλλες όχι- αλλά οι πολύμορφες πολιτικές ανισότητες και διακρίσεις, σε βάρος της Αριστεράς, ζουν και βασιλεύουν. Δεύτερον, γιατί η ηθική δικαίωση και η αδιαμφισβήτητη υπεροχή των «αριστερών ιδεών» πήγαζε, πηγάζει και θα πηγάζει, πρώτα και κύρια, από το ίδιο το βαθιά κοινωνικό, δημοκρατικό και προοδευτικό περιεχόμενό τους.

Οσο, για το ποιοι έχουν δικαιωθεί, από τις δραματικές εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, ας μας επιτρέψει ο κ. Κανέλλης να σημειώσουμε, πως η σημερινή πραγματικότητα των χωρών αυτών, αλλά και αυτή της διεθνούς κατάστασης, κάθε άλλο παρά δικαιώνουν όσους, με τον ένα ή άλλο τρόπο, πριμοδότησαν ή ανέχθηκαν έστω την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων.

ΥΓ: Στη διάθεσή του, επίσης, να συνεχίσουμε το διάλογο, όποτε θέλει και για το ζήτημα της δημοκρατίας. Διάλογο με στοιχεία και επιχειρήματα, όμως -όπως σωστά απαιτεί και ο ίδιος στο σημείωμά του- και όχι φτηνά προπαγανδιστικά τρικ, τύπου Σολτζενίτσιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ