Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστηλα Κυριακής: Μίμης ο αξέχαστος

Ο Μίμης Φωτόπουλος δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά μας και από τη σκέψη μας

Η παρουσία του πάντα πληθωρική, πάντα ανθρώπινη, πάντα χαρούμενη μας πλημμυρίζει με πολλά δυνατά συναισθήματα. Ο ηθοποιός που προκαλούσε το αβίαστο γέλιο του κοινού, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές και θεατρικές φλυαρίες αγαπήθηκε. Αγαπήθηκε, διότι το κωμικό αλλά και το δραματικό στοιχείο πήγαζε αυθόρμητα μέσα απ' την καρδιά του. Η ΕΤ-1 στις 23.00 την Τετάρτη θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον αξέχαστο Μίμη Φωτόπουλο με συνεντεύξεις της γυναίκας του, της κόρης του Αννας, της Αννας Καλουτά, της Σπεράντζας Βρανά, του Γιάννη Γκιωνάκη και της Αννας Φόνσου. Ενας μικρός ρόλος στην εξαιρετική ταινία "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" το 1948, έμελλε να είναι το προσάναμμα που άναψε τη μεγάλη κινηματογραφική "φωτιά" που τον έκανε γνωστό και αγαπητό σε όλα τα χωριά της Ελλάδας αλλά και στην Αλεξάνδρεια, στη Νέα Υόρκη στη Βοστόνη, στο Σίδνεϊ, στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις που κατοικούν Ελληνες.

Υγρή πρωτοπορία

Από τη σειρά ντοκιμαντέρ βρετανικής παραγωγής 5 ωριαίων εκπομπών της ΕΤ-2 "Τα υποβρύχια" μπορούμε να παρακολουθήσουμε την Πέμπτη στις 19.00 τον αγώνα για την κατασκευή του πρώτου μοντέρνου υποβρυχίου. Την εποχή του Α Παγκόσμιου Πολέμου, η Γερμανία και η Βρετανία αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν σε μάχες για πρώτη φορά τα υποβρύχια. Οι ναύτες των υποβρυχίων ανέλαβαν πρωτοβουλία και ακολούθησαν τους δικούς τους κανόνες. Διαβάζοντας τα ημερολόγιά τους αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι οι γνώσεις για την πίεση είναι ελλιπείς και διακινδύνευαν καθημερινά τη ζωή τους. Το θάρρος της άγνοιας που λένε... Ομως, αυτά τα δοκιμαστικά υποβρύχια δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους ναυτικούς των πολεμικών πλοίων που δεν έφευγαν από το λιμάνι γιατί δεν ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί στην ανοιχτή θάλασσα.

Εύστοχη σάτιρα

Η δεύτερη και καλύτερη κινηματογραφική ταινία των Αρθουρ και Χεκτ "Η πρώτη σελίδα",όπου ο ήρωας είναι γυναίκα θα παρουσιαστεί από τον ΑΝΤΕΝΝΝΑ την Παρασκευή στη 01.50. Εχει προηγηθεί η ομώνυμη κωμωδία του Λιούις Μαλιστόουν το 1931, ενώ θα ακολουθήσει το 1974 τρίτο ριμέικ σε σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ με τους Τζακ Λέμον και Γουέλτερ Ματάου. Η ταινία του Χάουαρντ Χοκς, δηλαδή αυτή που θα παρακολουθήσουμε εμείς την ύμνησαν οι κριτικοί, που ακόμη τη θεωρούν σαν μια από τις πιο κεφάτες και δροσερές κωμωδίες και εύστοχες, αλλά και προφητικές, σάτιρες, που γυρίστηκαν στη Μέκκα του κινηματογράφου. Ομως η ταινία αγαπήθηκε πολύ και από το κοινό που δε χάνει την ευκαιρία όποτε παίζεται να τη βλέπει. Είναι η ιστορία μιας δυναμικής ρεπόρτερ που βοηθάει έναν καταδικασμένο σε θάνατο άνδρα να δραπετεύσει από τη φυλακή, γνωρίζοντας ότι η εκτέλεσή του εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα. Οταν μια εκπρόσωπος του Τύπου βοηθά με κίνδυνο της ζωής της ένα κοινωνικό έργο και δεν εξευτελίζει τα ΜΜΕ με το να κάνει τα ανθρωπάκια τους "ήρωες της μιας μέρας". Μια έξυπνη και ευχάριστη ταινία με τους: Κάρι Γκραντ και Ρόζαλντ Ράσελ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ