Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
Αναζητώντας τις... "μηχανές αναζήτησης"

Αν το να βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα στο απέραντο χάος του "Δικτύου των δικτύων" υπολογιστών, το "Internet", σας φαίνεται από δύσκολο ως ακατόρθωτο, μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι! Στις διαδρομές σας μπορούν να σας βοηθήσουν μια σειρά από κόμβοι (sites) οι οποίοι περιλαμβάνουν "θεματικούς καταλόγους" των πληροφοριών που βρίσκονται στο Δίκτυο, και συνηθίζεται να αποκαλούνται "μηχανές αναζήτησης" (ή search engines). Θα επιχειρήσουμε εδώ μια συνοπτική παρουσίαση των πιο "αναγκαίων" για τον αρχάριο και μη. Μπορείτε πάντα να βάλετε έναν "σελιδοδείκτη" (bookmark) σε εκείνα τα sites που αποδεικνύονται πιο χρήσιμα για σας, για ευκολότερη πρόσβαση...

Στην περίπτωση που αναζητάτε συγκεκριμένες διευθύνσεις κόμβων (sites) στο ελληνικό "Internet", υπάρχουν αρκετές "μηχανές" διαθέσιμες, με ελαφρές διαφοροποιήσεις. Εντοπίσαμε τις εξής εννέα (παρατίθενται κατ' αλφαβητική σειρά, σε παρένθεση οι ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις):

  • Την υπηρεσία Atlas της Hellas On Line (http: //www.hol.gr/atlas/),
  • την υπηρεσία GoGreece (http: //www.gogreece.com/),
  • την υπηρεσία Greek Indexer (http: //www.hiway.gr/gi/),
  • την υπηρεσία Hellas - On - Business (http: //www.hellasob.com/),
  • την υπηρεσία Hellas Map (http: //www.forthnet.gr/hellas/hellas. html), την οποία θα ξεχωρίζαμε λόγω της ευχρησίας που εξασφαλίζει η σχεδίασή της (βασίζεται σε έναν χάρτη της Ελλάδας, στις περιοχές του οποίου υπάρχουν σύνδεσμοι (links) με τους ενεργούς ελληνικούς κόμβους),
  • την υπηρεσία Link Hellas(http: //www.webhellas.net/engine/index. shtml),
  • την υπηρεσία Phantis (http: //www.phantis.com/),
  • την υπηρεσία Thea (http: //www.powernet.gr/thea),
  • την υπηρεσία Web Index Search (http: //www.webindex.gr/).

Βέβαια, αν και χρήσιμες και αρκετά γρήγορες σε ανταπόκριση, αυτές οι "μηχανές αναζήτησης" έχουν κατά πλειοψηφία ένα σοβαρό μειονέκτημα: είτε δεν επιτρέπουν είτε δεν εκτελούν ικανοποιητικά την αναζήτηση με βάση ελεύθερο κείμενο, ενώ παράλληλα, δεν είναι πλήρεις.

Στην περίπτωση πάλι που αναζητάτε κάποιον συγκεκριμένο Ελληνα χρήστη του "Internet", υπάρχει - σε εξέλιξη - η προσπάθεια δημιουργίας ενός "καταλόγου" με διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα προσωπικά στοιχεία Ελλήνων χρηστών, την οποία προωθούν οι εταιρίες OTEnet (η θυγατρική του ΟΤΕ που παρέχει υπηρεσίες "Internet") και η παραγωγός λογισμικού Singular. Η υπηρεσία ονομάζεται "Αρτεμις" (είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http: //www.otenet.gr/services/artemis/default. asp) και ως την ώρα που αυτό το κείμενο συντασσόταν είχε καταγραμμένους 1.440 χρήστες. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει με βάση το όνομα, την εταιρία όπου εργάζεται ο χρήστης ή άλλα κριτήρια.

Στο ελληνικό τμήμα του Δικτύου υπάρχει, τέλος, η δυνατότητα αξιοποίησης των Τηλεφωνικών Καταλόγων του ΟΤΕ, τόσο των Αλφαβητικών, όσο και του Χρυσού Οδηγού. Περιλαμβάνουν, όπως αναφέρει και η αρχική σελίδα του σχετικού κόμβου (στη διεύθυνση http: //www.hellasyellow.gr/grindex. html, για ελληνικά), πάνω από 5 εκατ. συνδρομητές, πάνω από 100.000 επαγγελματίες ταξινομημένους σε 1.250 επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς και τους συνδρομητές telex και fax του ΟΤΕ. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει μέσω ειδικών φορμών με βάση το ονοματεπώνυμο ή τον αριθμό τηλεφώνου του συνδρομητή.

Οσον αφορά το διεθνές κομμάτι του "Internet", υπάρχουν... άπειρες - απολύτως δικαιολογημένη υπερβολή - "μηχανές αναζήτησης", οι οποίες επιτρέπουν και ελεύθερη αναζήτηση κειμένου (στα αγγλικά συνήθως). Οι πέντε πιο "διάσημες" είναι: η παλαιότερη όλων Yahoo (http: //www.yahoo.com), το Lycos (http: //www.lycos.gr), η AltaVista (http: //www.altavista.com/), τοInfoseek (http: //www.infoseek.com/) και το BigYellow (http: //www.bigyellow.com), ο "κατάλογος" των χρηστών του "Internet" και μη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε μια πλήρη παρουσίαση αυτών των "εργαλείων πλοήγησης" στο απέραντο χάος του παγκόσμιου Δικτύου στο πλαίσιο ενός άρθρου. Υποσχόμαστε να επανέλθουμε.

Μπ. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2016-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-08-15 00:00:00.0)
Κατακαλόκαιρο η διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης (1998-07-23 00:00:00.0)
Από αύριο ο "Ρ" στο Internet (1997-07-31 00:00:00.0)
Μια άλλη όψη του Internet (1997-07-27 00:00:00.0)
Η Βουλή στο Ιντερνέτ (1996-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ