Σάββατο 15 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

Κόκκινο δίκτυο

Κοσσυφοπέδιο: πόλεμος (και) στο Internet

Από την πρώτη στιγμή της φετινής κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο (ή μάλλον, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, από πολύ ενωρίτερα) ένα "όπλο" που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κι από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές - σε επίπεδο προπαγάνδας - αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί, το Internet. Τόσο η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, όσο και οι Κοσσοβάροι Αλβανοί (διαφόρων τάσεων και αποχρώσεων), χρησιμοποίησαν το μέσο για να προωθήσουν τις θέσεις τους. Σημείο των καιρών, ενδεχομένως κάποιος θα αφορίσει. Πλην όμως τα πλεονεκτήματα του μέσου σε σχέση με τα "παραδοσιακά" ΜΜΕ είναι εξόχως σημαντικά όσον αφορά την προπαγάνδα - ή, αν προτιμάτε, την πληροφόρηση: αμεσότητα, ταχύτητα δημοσίευσης/πρόσβασης, δυνατότητα προσέγγισης του ενδιαφερόμενου κοινού από όλο τον πλανήτη.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, στο επίσημο site της (http: //www.gov. yu/) έχει δημιουργήσει διάφορες παραπομπές σε ενημερωτικό υλικό για την "Τρομοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο". Αντίστοιχα, το υπουργείο Πληροφόρησης της Σερβίας, του μεγαλύτερου κράτους της Νέας Γιουγκοσλαβίας, στην οποία το Κόσσοβο ανήκει, δημιούργησε ένα "Κέντρο Πληροφόρησης" για την κρίση (http: //www.serbia - info.com/kosovo. html). Το ενημερωτικό υλικό σε αυτούς τους δύο κόμβους είναι στα σέρβικα και τα αγγλικά. Σε μη κρατικό - κυβερνητικό επίπεδο, υπάρχει το πρακτορείο ειδήσεων Beta (http: //www.beta. co. yu/) το οποίο δίνει περιλήψεις των ρεπορτάζ του και τίτλους γιουγκοσλαβικών εφημερίδων σε σερβικά και αγγλικά (υπάρχει και δυνατότητα εγγραφής σε σχετική mailing list). Και ακόμη, ο ραδιοφωνικός σταθμός B92 - Open Yugoslavia (http: //b92eng. opennet.org/). Υπάρχουν ακόμη και μερικές γιουγκοσλαβικές εφημερίδες on - line, αλλά η παρουσία τους μάλλον χαρακτηρίζεται περιορισμένη - παρέχουν υλικό μόνο στη σερβική γλώσσα και η συχνότητα ανανέωσης του υλικού τους συνήθως προσμετράται σε εβδομάδες.

Από την πλευρά των Κοσσοβάρων Αλβανών, τα ενημερωτικά/προπαγανδιστικά sites είναι, χωρίς υπερβολή, αναρίθμητα, και ο αριθμός τους αυξάνεται σχεδόν καθημερινά. Από αυτά ξεχωρίζει ο κόμβος του, προσκείμενου στους πολιτικούς υπό τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, "Κέντρου Ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου" (Kosovo Information Center, KIC) το οποίο επικαλούνται και χρησιμοποιούν πολλά διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης για πρωτογενή πληροφόρηση (http: //www.kosova.com/). Σημαντικός είναι επίσης ο κόμβος των Αλβανών φοιτητών της Σερβικής αυτής επαρχίας, με τίτλο "Κέντρο της Κρίσης του Κοσσόβου" και σκοπό "να εκθέσει τη σερβική καταπίεση" (http: //www.alb - net.com/). Ενδιαφέρον έχει και ο κόμβος της παλιότερης όλων, εξόριστης "κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου" (πολλοί, τελευταία, διεκδικούν την εκπροσώπηση των Κοσσοβάρων Αλβανών, εντός κι εκτός "Απελευθερωτικού Στρατού"... ), που σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας (http: //www.kosova - state.org/). Από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ξεχωρίζει η παρουσία της εφημερίδας Koha Ditore (http: //www.kohaditore.com/), στον κόμβο της οποίας μάλιστα αναπτύσσεται και διάλογος μεταξύ Σέρβων και Αλβανών ειδικών, στο σχετικό γκρουπ συζήτησης (discussion group). Διάλογος πολλές φορές σκληρός, μεταξύ απλών ανθρώπων αλλά και επιστημόνων - που πολλές φορές υποτάσσουν τη σοβαρότητά τους στο ταπεραμέντο, ή στο εθνικό (και εθνικιστικό) αίσθημά τους...

Αν θέλει κανείς να αναζητήσει πληροφόρηση από την πλευρά της "μητέρας" Αλβανίας για το Κοσσυφοπέδιο, αυτή σε επίσημο επίπεδο περιορίζεται στο κρατικό Αλβανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο, το ΑΤΑ (http: //www.telpress. it/ata/home. html). Το γεγονός της μη προβολής της κρίσης από τα Τίρανα (που, στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν εκδώσει σειρά πολύγλωσσων ενημερωτικών εντύπων σε χαρτί και έχουν άφθονο "ιστορικό υλικό" έτοιμο) θα πρέπει να αποδοθεί στην "επιφυλακτική" στάση που δείχνει να τηρεί η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο. Από την αντιπολίτευση, έχει σημασία να δει κανείς τον κόμβο του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα (http: //www.albania. co. uk/dp/). Και επίσης, τον κόμβο της αγγλόφωνης Albanian Daily News (http: //www2. AlbanianNews.com/AlbanianNews/).

Σε επίπεδο ειδησεογραφίας, τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ έχουν καθημερινή πληροφόρηση για την κρίση στο Κόσσοβο. Πρόσφατα, εκτενή σχετικά αφιερώματα έχουν παρουσιάσει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC (http: //news. bbc. co. uk/), η Washington Post (http: //www.washingtonpost.com/), οι New York Times (http: //www.nyt.com/ - προαπαιτείται registration), και το "βαρύ πυροβολικό" της αμερικανικής ειδησεογραφίας, το CNN (http: //cnn.com/). Ασφαλώς υπάρχουν και τα "βασικά" πρακτορεία, ήτοι το Associated Press (http: //wire. ap.org/) και το Reuters (http: //www.reuters.com/).

Α, παραλίγο να το ξεχνούσαμε. Περάστε και μια βόλτα από τον κόμβο του ΝΑΤΟ (http: //www.nato. int/). Κάτι θα μάθετε κι από εκεί...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ