Σάββατο 15 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Πολεμικός πυρετός ή...

ΛΙΜΑ. -

Ξαφνικά το "θερμόμετρο" μιας πιθανής σύγκρουσης άρχισε να ανεβαίνει και πάλι ανάμεσα στις δύο χώρες, που για δεκαετίες προσπαθούν να επιλύσουν μία εδαφική διαφορά μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύχθηκε εκ νέου μία πολεμική ρητορική που υπόβοσκε ενώ για πρώτη φορά το Περού κατηγόρησε επισήμως την Τετάρτη ότι στρατιωτικές μονάδες του Εκουαδόρ εισέβαλλαν στη χώρα. Οι κατηγορίες αυτές αφορούσαν περίπου 300 στρατιώτες που υποτίθεται καταπάτησαν περουβιανά εδάφη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Περού, Εντουάρντο Φερέρο.Σύμφωνα με τον Φερέρο, στρατιωτικές μονάδες του Εκουαδόρ εισέβαλλαν περίπου 11 χιλιόμετρα μέσα στα εδάφη της χώρας και προσπάθησαν να εγκατασταθούν. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες αυτές λέγοντας ότι τα στρατεύματά της βρίσκονται εκεί μήνες χωρίς προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα.

Τα εδάφη αυτά ήταν και το "μήλον της έριδος" για τα δύο κράτη που πολέμησαν για αυτό το χέρσο κομμάτι γης αλλά πλούσιο σε πετρέλαιο, για σύντομο χρονικό διάστημα το 1995. Τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες με τη διαμεσολάβηση της Αργεντινής εργάζονταν για την οριστική επίλυση της διαφοράς και την υπογραφή ενός συμφώνου. Ομως όταν το ειρηνευτικό σχέδιο κατατέθηκε πριν από λίγο καιρό και οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει να δρομολογούνται, ξαφνικά όλες οι διαδικασίες πάγωσαν, ενώ η ένταση ταυτόχρονα άρχισε να ανεβαίνει. "Δεν μπορεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αν υπάρχουν αμφιβολίες για την παρουσία των στρατευμάτων μας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Γκουίντο Ντι Τέγια, από τη Λίμα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Ενα ακόμα δείγμα της έντασης που επικρατεί στο περουβιανό στρατόπεδο είναι ότι ο Φουτζιμόρι ανέβαλλε τα προγραμματισμένα του ταξίδια στο Εκουαδόρ και στην Κολομβία, ενώ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών στην οροσειρά των Ανδεων, στην πόλη Τούμπες,το ιατρικό προσωπικό διατάχθηκε να είναι σε επιφυλακή, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της "Εθνικής Ιατρικής Ενωσης", Ισάιας Πεναλόζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ