Σάββατο 15 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ

Κέιζο Ομπούτσι

Η κρίση που μαστίζει την ιαπωνική οικονομία δε δείχνει καμία τάση που να φανερώνει ανάκαμψη, παρά τις εξαγγελίες και τις προθέσεις του νεοκλεγέντος πρωθυπουργού, που για το λόγο αυτό κατάρτισε ειδικό επιτελείο για την ανάκαμψη της οικονομίας, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Μιγιαζάβα.

Σχεδόν ένα μήνα μετά από την παραίτηση Χασιμότο, η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται και το σχέδιο ανάκαμψης, που εγκρίθηκε την άνοιξη από την κυβέρνηση, αποδεικνύεται ανεπαρκές για την επάνοδο της οικονομίας στο δρόμο της αυτόνομης ανάπτυξης, εκτιμά η Τράπεζα της Ιαπωνίας στη μηνιαία έκθεσή της. Δεν έφτασαν ούτε και τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη δραστική περικοπή του ύψους της φορολογίας και φυσικά τις παράλληλες περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες για την επόμενη πενταετία, που αναμένεται να φτάσουν σε ύψος ρεκόρ.

Ενα ρεκόρ μάλλον θλιβερό, αφού θα φέρεται δεδομένο ότι θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο ήδη "μισακό" κράτος πρόνοιας. Η ανεργία ανέβηκε και άλλο τον τελευταίο μήνα και η χώρα προσμετρά επιπλέον πάνω από μισό εκατομμύριο ανέργους από την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια ώρα η αγορά εργασίας παραμένει στάσιμη, καθώς η προσφορά θέσεων εργασίας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η βιομηχανική παραγωγή, το πάλαι πότε μεγαθήριο και ατμομηχανή της οικονομίας, δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές και συνεχώς εξασθενίζει. Η αγοραστική δύναμη του μέσου πολίτη έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, ενώ οι άστεγοι και οι αυτοκτονίες συνεχίζουν να πληθαίνουν.

Τίποτα δε δείχνει να αλλάζει, όσο και να κοπιούν οι Ιάπωνες πολιτικοί και να προσδοκούν οι υπόλοιπες "δυνάμεις της αγοράς", που θέλουν την Ιαπωνία αρκετά δυνατή και αυτο-τροφοδοτούμενη ώστε να "ρυμουλκήσει" τις "βυθιζόμενες" οικονομίες της Ασίας. Το σκηνικό αποκαλύπτει ένα σκοτεινό και επιτακτικότατο παρόν και ένα ανεξιχνίαστα δυσοίωνο αύριο, που τείνει να ακυρώσει το μέλλον.

Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ