Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Η ώρα των κερδοσκόπων

Ξέφρενη, και στο μεγαλύτερό της μέρος αδικαιολόγητη σε σχέση με την ανάληψη της Ολυμπιάδας, η χτεσινή άνοδος των τιμών των μετοχών κατά 8%

Στην τροχιά της θριαμβολογίας για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 κινήθηκε χτες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ανοίγοντας, πάντως, ακόμα μια αμφιλεγόμενη σελίδα για την οδό Σοφοκλέους. Το κλίμα που έντεχνα δημιουργήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες είχε ως αποτέλεσμα από την αρχή της χτεσινής συνεδρίασης να εμφανιστεί ιδιαίτερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ ο γενικός δείκτης σημείωσε κατακόρυφη άνοδο, με αποτέλεσμα να κλείσει στο ανώτατο, σχεδόν, επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας διακύμανσης στις 1.664 μονάδες ενισχυμένος κατά 7,96%!

Η άνοδος της τάξης αυτής, για τους γνωρίζοντες τα του Χρηματιστηρίου είναι εξωπραγματική και, σε κάθε περίπτωση, δε δικαιολογείται - τουλάχιστον στο σύνολό της - από την απόφαση των Αθανάτων. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, πρώτο, τα μεγάλα έργα υποδομής έχουν δημοπρατηθεί ή και έχουν ξεκινήσει από καιρό, και, δεύτερο, επειδή το 75% των κτιριακών και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμα, σημείο που άλλωστε αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα ατού της Ελλάδας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων έναντι των ανταγωνιστριών χωρών. Ετσι, η χτεσινή υστερία για αγορά μετοχών αν μη τι άλλο μαρτυρά την έντονα κερδοσκοπική δραστηριότητα, που αναπτύχθηκε και θα αναπτυχθεί πιθανότατα για μερικές ακόμα μέρες από τους "ισχυρούς" του Χρηματιστηρίου που προσβλέπουν στο εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Αυτό καθότι, όπως εκτιμούν άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς, μεγάλο μέρος - ίσως το μεγαλύτερο - της χτεσινής ζήτησης για αγορά μετοχών ήταν "αέρας", δηλαδή δόθηκαν εντολές και εκτελέστηκαν πράξεις χωρίς οι εντολείς κερδοσκόποι να κατέχουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στις συναλλαγές. Ετσι το πιθανότερο είναι εντός των προσεχών ημερών να υπάρξει έντονα καθοδική κίνηση και πτώση των τιμών των μετοχών, αφού οι κερδοσκόποι θα ρευστοποιήσουν τις μετοχές που αγόρασαν, για να αποκομίσουν την υπεραξία που προκύπτει από τις χτεσινές τιμές αγοράς και τις μεταγενέστερες υψηλότερες τιμές πώλησης.Γεγονός που, όπως είναι φυσικό, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους χιλιάδες απλούς επενδυτές, που παρασυρόμενοι από τη φορτισμένη ατμόσφαιρα της υπόθεσης "Αθήνα 2004", τοποθετούν τις αποταμιεύσεις τους στη "ρηχή" και ευμετάβλητη αγορά της Σοφοκλέους.

Από τα ενδιαφέροντα της χτεσινής συνεδρίασης είναι πάντως το γεγονός ότι σε σύνολο 272 μετοχών οι 264 έκλεισαν με άνοδο των τιμών τους, ενώ μόλις 5 παρέμειναν σταθερές και 3 υποχώρησαν. Στο ταμπλό έμειναν χιλιάδες ανεκτέλεστες εντολές αγοράς, αφού δεν υπήρχαν πωλητές για καμία σχεδόν μετοχή και οι συναλλαγές μόλις ξεπέρασαν τα 19 δισ. δρχ. Το εντυπωσιακότερο, ίσως, στοιχείο, ήταν όμως ότι η συνολική αξία των εντολών αγοράς ήταν υπερδεκαπλάσια του τζίρου και ξεπέρασε τα 200 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ