Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Σκάνδαλο χωρίς τέλος

Ημερίδα του ΚΚΕ για την κυβερνητική τακτική εκχώρησης του εθνικού πλούτου. Θα είμαστε στο πλευρό σας, διαβεβαιώνει τους κατοίκους της περιοχής ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου

Οι τεράστιες διαστάσεις του σκανδάλου της δημιουργίας Μονάδας Χρυσού από την πολυεθνική εταιρία TVX GOLD, στην οποία η κυβέρνηση αντί "πινακίου φακής" πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, αναδείχτηκαν από την ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο η ΚΟ Σταυρού του ΚΚΕ. Στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια στήριξης του ΚΚΕ των αγώνων των κατοίκων της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου, παρεμβάσεις έκαναν ο βουλευτής Σερρών του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου,ο Γκοτζιγιάννης Ηλίας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η επίκουρος καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Παπασωτηρίου Σοφία,ο μεταλλειολόγος Κατσιάβαλος Κώστας εργαζόμενος στο ΙΓΜΕ και μέλος του ΤΕΕ, ο νομικός Τάσος Ζούμπαρης,η εκπαιδευτικός Πολυζωίδου Βάσω.Στην ημερίδα μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι κοινοτάρχες της Ολυμπιάδας και του Σταυρού, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, τους οποίους ένωσε η κοινή ανησυχία για το περιβάλλον και το μέλλον τους, από τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις του ξένου κεφαλαίου και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι το ΚΚΕ με συνέπεια και συστηματικά θα συνεχίζει να στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής, ο Σταύρος Παναγιώτου κατήγγειλε την πολιτική του δικομματισμού στο θέμα της "αξιοποίησης" του ορυκτού πλούτου της χώρας. Παράλληλα, ζήτησε την ακύρωση της αποικιοκρατικής σύμβασης για την πώληση των Μεταλλείων που υπέγραψε η κυβέρνηση και την ένταξη της λειτουργίας τους υπό δημόσιο έλεγχο. "Είναι επιτακτική ανάγκη - τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ - να καταργηθεί η ιδιωτική μεταλλειοκτησία, να καταργηθεί ο θεσμός των ιδιωτικών παραχωρήσεων και να περάσει η ιδιοκτησία των ορυκτών πόρων στο κράτος. Το κράτος πρέπει να είναι ο μοναδικός δικαιούχος στην έρευνα και στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και να απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο παραχώρηση ή μεταβίβαση αυτού του δικαιώματος". Καταρρίπτοντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ανάπτυξης της περιοχής με μια σειρά στοιχεία απέδειξε ότι η πολυδιαφημιζόμενη "χρυσή επένδυση" θα είναι "χρυσή" μόνο για τους Καναδούς και "άνθρακες" για την περιοχή και τους κατοίκους της, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι οποίοι βέβαια έδειξαν να κατανοούν πολύ καλά το τι μέλλει γενέσθαι για τους ίδιους.

Σοβαρά στοιχεία για το μέγεθος του σκανδάλου που η κυβέρνηση προσυπέγραψε, προέκυψαν από τις ομιλίες των πιο ειδικών στο θέμα, Ζουμπούρη, Κατσιάβαλου και Παπασωτηρίου. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με την ομιλία του νομικού κ. Ζούμπαρη, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στο ιστορικό των Μεταλλείων και την υπονόμευση που ακολουθήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και στους σκανδαλώδεις όρους της σύμβασης, μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι:

  • Την ίδια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση πουλούσε τον χρυσό των Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 5 δολαρίων την ουγκιά η ίδια αγοράστρια εταιρία, είχε αγοράσει ποσοστό σε μεταλλείο στη Βραζιλία για 33 δολάρια την ουγκιά, ενώ στον Καναδά για 45,5 δολάρια την ουγκιά.

Οπως προέκυψε από την ομιλία του μεταλλειολόγου στο ΙΓΜΕ και μέλους του ΤΕΕ Κ. Κατσιάβαλου, ενώ υπήρχαν ερευνητικές εργασίες του ΙΓΜΕ για ενιαία ορθολογική αξιοποίηση των ορυκτών πλούτων της χώρας, η κυβέρνηση κατέληξε να τον παραδώσει στη ληστρική εκμετάλλευση των πολυεθνικών, σε βάρος της πληρότητας της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, της μακροζωίας της επιχείρησης, της απασχόλησης και του περιβάλλοντος. Τέλος, πολύ σημαντικά ερωτηματικά έθεσε η πανεπιστημιακός Σοφία Παπασωτηρίου, η οποία παρουσίασε το "προφίλ" της TVX GOLD διεθνώς, το οποίο πάσχει, λόγω και της γενικότερης κρίσης της αγοράς των πολύτιμων μετάλλων. Ερωτήματα, τα οποία σχετίζονται με το κατά πόσον η αγοράστρια εταιρία θα είναι σε θέση να επενδύσει για την προστασία του περιβάλλοντος, τη στιγμή που η ίδια αποβλέπει στο χαμηλό κόστος της επένδυσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν στήριξη στον αγώνα τους (2013-09-24 00:00:00.0)
«Οχι» στη διάλυση του ΙΓΜΕ (2012-01-06 00:00:00.0)
Ορυκτός πλούτος στην υπηρεσία των κερδών (2011-03-12 00:00:00.0)
Επιτροπή αξιολόγησης δημόσιων μεταλλείων (2011-01-28 00:00:00.0)
Δεν είναι μόνο το «Πόρτο Καρράς» (2004-01-28 00:00:00.0)
Μετά τα ΜΑΤ, ο "πέλεκυς" της Δικαιοσύνης... (1997-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ