Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Μετά τα ΜΑΤ, ο "πέλεκυς" της Δικαιοσύνης...

Σε πολύμηνη φυλάκιση καταδικάστηκαν χτες οι πρόεδροι πέντε κοινοτήτων - μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης της TVX

Με την καταδίκη των προέδρων των πέντε κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου ολοκληρώθηκε χτες η δίκη που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Δεν ολοκληρώθηκε όμως ο αγώνας των κατοίκων, που, όπως δήλωσαν, φανερά αγανακτισμένοι μετά την ανακοίνωση της απόφασης, θα συνεχίσουν να παλεύουν για να μην προχωρήσει η εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή τους. Για κατευθυνόμενες αποφάσεις έκαναν λόγο μέλη της Επιτροπής Αγώνα.

Και χτες πολλοί κάτοικοι βρέθηκαν στο πλευρό των πέντε προέδρων, οι οποίοι τελικά καταδικάστηκαν, αφού κρίθηκαν ως "ηθικοί αυτουργοί" και "υποκινητές των επεισοδίων" που σημειώθηκαν στις 9 Νοέμβρη στο χώρο των μεταλλείων, στην Ολυμπιάδα. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν για τις έξι από τις 12 κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί (ηθική αυτουργία, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής, οπλοχρησία, φθορά ξένης περιουσίας και παρακώλυση συγκοινωνιών). Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο είναι από 15 έως 16 μήνες στους προέδρους Ολυμπιάδας, Βαρβάρας και Ασπροβάλτας και δύο μήνες στους προέδρους Σταυρού και Ανω Σταυρού, επειδή υπήρξαν αμφιβολίες για το αν ήταν παρόντες στα επεισόδια. Και οι πέντε πρόεδροι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σε όλη τη διάρκεια της δίκης οι κάτοικοι παρέμεναν έξω από τα δικαστήρια διαδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους και καταδικάζοντας την αυταρχική στάση της κυβέρνησης, που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια με την έναρξη των αντιδράσεων των πολιτών και κορυφώθηκε πρόσφατα με τον πολυήμερο αστυνομικό αποκλεισμό των χωριών τους και τη χτεσινή μεθοδευμένη καταδίκη των πέντε προέδρων.

"Σε καμία περίπτωση τέτοιου μεγέθους προβλήματα δε λύνονται με δικαστικές αποφάσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση, εκμεταλλευόμενη τη μελέτη του ΙΓΜΕ, που, όπως εμείς γνωρίζουμε, δίνει λύση", δήλωσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Αν. Στοϊτσας.

Και όλα αυτά συνέβησαν χτες στον Πολύγυρο, ενώ ακόμη η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΓΜΕ και του ΙΠΟ, που έπρεπε να είχαν παραδοθεί στις 21 Νοέμβρη, ενισχύοντας έτσι τις υποψίες και τις καταγγελίες για μαγειρέματα σε όφελος της πολυεθνικής εταιρίας.

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία φέρουν την τιμή της μετοχής της TVX να έχει πέσει κάτω από τα 2,5 δολάρια, γεγονός που κάνει ακόμη πιο φανερό τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας που αντιμετωπίζει η εταιρία, η οποία ήθελε να μετατρέψει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε "ναυαρχίδα του στόλου της"! Ετσι, η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αγνοεί το ενδεχόμενο μεγάλο πολιτικό κόστος που θα προκύψει από τη ματαίωση της επένδυσης, όχι εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων, αλλά εξαιτίας της αδυναμίας της ίδιας της εταιρίας, παρά τα μέτρα στήριξης που της παρείχε απλόχερα το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει να καταληστέψει τον τόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ