Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην καταστροφή οδηγούνται οι ρυζοπαραγωγοί

Ακόμα πιο χαμηλά πέφτουν φέτος οι τιμές, ενώ οι παραγωγοί δε θα πάρουν δραχμή επιδότηση για την καλλιέργεια του 1997

Ακόμη περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός τους σημαίνει για τους παραγωγούς ρυζιού η δεύτερη χρονιά εφαρμογής του καταστροφικού κοινοτικού καθεστώτος στο προϊόν, σε συνδυασμό με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Η τρέχουσα εμπορική περίοδος δείχνει ότι οι τιμές θα πέσουν σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα μείνει πάλι στα χέρια των παραγωγών, εξαιτίας των εκβιασμών των εμπόρων - βιομηχάνων και των αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες. Επιπλέον, λόγω νέας υπέρβασης του πλαφόν, φαίνεται ότι θα χαθεί ολόκληρη η επιδότηση για την καλλιέργεια του 1997.

Οι τιμές φέτος άνοιξαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Την κακή αρχή έκανε η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης "Ομοσπονδία", που ανακοίνωσε βιαστικά τιμή 82 δραχμές το κιλό (καθαρά στον παραγωγό 78 δραχμές), από 94 που ήταν πέρσι, ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες εμπόρους να δώσουν ακόμα μικρότερες τιμές. Από την άλλη, οι ρυζοκαλλιεργητές, αφού έχασαν το 82% της στρεμματικής ενίσχυσης για την παραγωγή του 1996, εξαιτίας του υπερπροστίμου της ΕΕ, κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρη την επιδότηση για το 1997, που είναι 8.000 δραχμές το στρέμμα και συνολικά 2,5 δισ. δραχμές. Υπολογίζεται ότι φέτος καλλιεργήθηκαν 299.600 στρέμματα, πράγμα που - με βάση το πλαφόν των 248.910 στρεμμάτων που επέβαλε η ΕΕ με τη συμφωνία της κυβέρνησης - σημαίνει υπέρβαση 20% περίπου (το 1996 ήταν 13,5%).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή παρέμβασης μειώθηκε κατά 5% (από 110 δραχμές έπεσε στις 104) και του χρόνου θα μειωθεί κι άλλο, ενώ η περίοδος παρέμβασης σκόπιμα έχει περιοριστεί μόνο για ένα τετράμηνο (Απρίλης - Ιούλης)

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο. Στο υπουργείο Γεωργίας έγινε χτες σύσκεψη, που κύριο στόχο είχε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εμπόρων - βιομηχάνων. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχουν αποθέματα 86.000 τόνων εσοδείας 1996 και ότι η φετινή παραγωγή θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι (220.000 τόνοι). Είπε ότι εξετάζονται τρόποι για να διατεθούν τα αποθέματα μέσω της επισιτιστικής βοήθειας (7.000 τόνοι) και αναζήτησης αγορών σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Για το δεύτερο, το υπουργείο σκοπεύει να δώσει μεγάλες ποσότητες από την παρέμβαση για επεξεργασία στους βιομηχάνους, χωρίς να έχουν βρεθεί αγορές. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο το ρύζι της παρέμβασης να "ριχτεί" τελικά στην ελληνική αγορά και να συμπιέσει ακόμα τις τιμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ