Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΘΥΜΝΟ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ενοχλήθηκαν τα κυκλώματα

Απείλησαν και προκάλεσαν ζημιές στο μαγαζί του, κάτοικο της παλιάς πόλης που μίλησε στο "Ρ"! Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Αστυνομίας για τις παραβάσεις στην παλιά πόλη. Μέτρα εξήγγειλε η δημοτική αρχή

Πολύμορφες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου προκάλεσε το ρεπορτάζ του "Ρ" για την εγκληματικότητα στην παλιά πόλη, που δημοσιεύτηκε στις 30 Νοέμβρη. Η επίσημη "σιωπή" της δημοτικής αρχής για το ίδιο το ρεπορτάζ, ακολουθήθηκε από την εξαγγελία μιας σειράς μέτρων για την πάταξη της εγκληματικότητας από τον ίδιο τον δήμαρχο λίγο μετά τη δημοσίευση. Εκτενή αποσπάσματα του ίδιου του ρεπορτάζ δημοσιεύτηκαν και στην τοπική εφημερίδα "Κρητική Επιθεώρηση", ενώ τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός κάλεσε τον πρόεδρο του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Μανώλη Κουνδουράκη σε συνέντευξη για το ίδιο θέμα.

Φαίνεται, όμως, πως σε κάποιους άλλους, το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να επιμένουν στην προοπτική μιας ανθρώπινης πόλης, "ερεθίζει" τα τραμπούκικα "συναισθήματά" τους. Ετσι, ένας από τους κατοίκους που μίλησαν στο ρεπορτάζ και που έχει την "ατυχία" να διατηρεί εδώ και δεκαετίες κατάστημα στην παλιά πόλη μας είπε ότι δέχτηκε, δύο μέρες μετά τη δημοσίευση, επίθεση στο μαγαζί του, που έσπασαν, άγνωστοι, εξωτερικά. Συγχρόνως, δέχτηκε και δύο απειλητικά, ανώνυμα, τηλεφωνήματα, όπου επίσης"κάποιος" του είπε πως "το παρατράβηξε".

Το ποιος το "παρατράβηξε" είναι εύλογο και δεν έχει ανάγκη σχολιασμού. Αλλωστε, τα στοιχεία που δίνει το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου "μιλούν" μόνα τους. Από το 1995 έως και τον Ιούλη του '97, η Αστυνομία κατέγραψε 342 (!) παραβάσεις σε καταστήματα της παλιάς πόλης!

Από αυτές, οι 97 παραβάσεις αφορούν έλλειψη άδειας λειτουργίας καταστήματος,49 αφορούν καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και 196 παραβάσεις για κοινή ησυχία. Να θυμίσουμε, ότι από το '90 μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός της παλιάς πόλης μειώθηκε, περίπου, κατά 6.000 κατοίκους.

Η Αστυνομία συνοδεύει τα στοιχεία αυτά με τη σημείωση ότι οι παραπάνω παραβάσεις "έχουν υποβληθεί αρμοδίως με κοινοποίηση στο Δήμο Ρεθύμνου", ο οποίος είναι βέβαια αρμόδιος για την έκδοση - ή μη έκδοση - των αδειών. Η Αστυνομία σημειώνει επίσης ότι "οι ανωτέρω παραβάσεις δεν αντιστοιχούν σε ισάριθμα καταστήματα, καθότι πολλά εξ αυτών έχουν μηνυθεί επανειλημμένα", δηλαδή "πέρα βρέχει" για ορισμένους συγκεκριμένους παραβάτες, που μερικοί από αυτούς απέκτησαν τελικά άδεια ...εκ των υστέρων.

"Τας χείρας νίπτει" και η Διεύθυνση Υγείας - Πρόνοιας της Νομαρχίας Ρεθύμνου, η οποία δηλώνει, σε έγγραφό της, ότι απλώς γνωμοδοτεί για τα τραπεζοκαθίσματα και δεν υποκαθιστά το δικαίωμα χορήγησης αδειών από τους ΟΤΑ. Αυτό σημαίνει πως είναι εξ ολοκλήρου δικαίωμα και υποχρέωση της δημοτικής αρχής να προστατέψει την παλιά πόλη. Και είδαμε πώς την προστάτεψαν οι διοικούντες τον δήμο μέχρι σήμερα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντες είναι ύποπτοι!(2005-12-10 00:00:00.0)
Καλλιεργούν κλίμα αστυνομοκρατίας(2005-12-03 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.(2005-03-09 00:00:00.0)
Το "Καφενείον η Ελλάς"(1998-10-11 00:00:00.0)
"Κολομβιοποίηση" της οικονομίας(1997-11-30 00:00:00.0)
"Υπερβολές", λέει η Αστυνομία(1997-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ