Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Το κράτος ξεφορτώνεται την υποχρέωση

Στο πνεύμα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του κράτους προς τους δήμους, που, όπως την εννοεί η κυβέρνηση, σημαίνει νέα βάρη στους δημότες, κινήθηκε η χτεσινή ημερίδα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων "για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης" με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Δημάρχους και Κοινοτάρχες του Λεκανοπεδίου.

Ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, αναφέρθηκε και πάλι στο πενταετές πρόγραμμα του ΟΣΚ για την εξάλειψη της διπλοβάρδιας που χρηματοδοτείται με 450 δισ. δραχμές. Αναφερόμενος στο θέμα της φύλαξης των σχολείων έκανε λόγο για συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Εργασίας για την πρόσληψη νέων ανέργων, ώστε να μειωθεί και η ανεργία (!). Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση τα - ήδη περιορισμένα δραματικά - κονδύλια για τη μεταφορά μαθητών θα μεταφερθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι παρεμβάσεις των δημάρχων, αλλά και εκπροσώπων του ΟΣΚ, σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκαν στο θέμα των "προγραμματικών συμβάσεων" για την κατασκευή σχολείων από τους δήμους, στην κατεύθυνση μετατροπής του ΟΣΚ σε "Ανώνυμη Εταιρία". Δηλαδή, οι δήμοι να υπογράφουν τη συμφωνία, που σημαίνει ότι οι δήμοι θα χρηματοδοτούνται με ένα κονδύλι και θα επιλέγουν τον εργολάβο για τη μελέτη και την κατασκευή.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον ΟΣΚ, η θεσμοθέτηση προγραμματικών συμβάσεων ενέχει κινδύνους, καθώς οι ΟΤΑ δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή, για να αναλάβουν την κατασκευή σχολείων (συγκροτημένες τεχνικές υπηρεσίες, μηχανικούς για σχολεία, ελεγκτικούς μηχανισμούς), ενώ έκαναν λόγο και για αδιαφάνεια. Αναφέρθηκε, μάλιστα, περίπτωση τέτοιας προγραμματικής σύμβασης, όπου σχολείο κατασκευάστηκε με δαπάνη 50% μεγαλύτερη από αντίστοιχο σχολείο του ΟΣΚ και μάλιστα σε διπλάσιο χρόνο, ενώ επιλέχτηκαν μελέτες που δεν ανταποκρίνονταν στις προδιαγραφές για σχολικά κτίρια. Για το λόγο αυτό, χτες έγινε συζήτηση και για το πώς θα εξασφαλιστούν ασφαλιστικές δικλείδες.Ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,τόνισε ότι η κατεύθυνση για αποκέντρωση σημαίνει "αποκέντρωση χωρίς πόρους", ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη μετατροπή του ΟΣΚ σε Ανώνυμη Εταιρία, λέγοντας ότι "προσδοκά κακά για μας".

Πάντως, υπήρξαν και δήμαρχοι, οι οποίοι υπερθεμάτισαν στο θέμα της ανάθεσης της κατασκευής σχολείων στους δήμους. "Δώστε μας την αρμοδιότητα να παράγουμε σχολεία", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει μακρύτερα από τη μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ