Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μεγαλώνει" η Εθνική Πινακοθήκη

Σε τρία βασικά εικαστικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.Πρόκειται για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού των χώρων παρουσίασης των μόνιμων συλλογών της Πινακοθήκης, χρόνιο αίτημα των επιμελητών του ιδρύματος. Ηδη, ο εκθεσιακός χώρος αυξήθηκε κατά 1.000 τμ και σε ένα χρόνο "θα έχει γίνει η μελέτη και η επανέκθεση των μόνιμων συλλογών". Παράλληλα, απόκτησαν "ανθρώπινο πρόσωπο" τα εργαστήρια συντήρησης και η βιβλιοθήκη, ενώ η Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟ θα ασχοληθεί με την ανέγερση αποθήκης (σε κτίριο της οδού Μακεδονίας).

Το δεύτερο θέμα αφορά στο κτιριολογικό πρόβλημα της Εθνικής Πινακοθήκης. "Πρόκειται για την επέκταση (ολοκλήρωση του κτιρίου όπως προβλεπόταν στα αρχικά σχέδια κατασκευής) των χώρων της, κατά 11.500 τμ". Για το λόγο αυτό, συστάθηκε ομάδα εργασίας (επικεφαλής Δ. Φατούρος).

Το τρίτο θέμα αφορά στο μέλλον της σημαντικής συλλογής Ευρ. Κουτλίδη και στη συμφωνία ανάμεσα στην Πινακοθήκη και το ομώνυμο Ιδρυμα. Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε σύμβαση συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία το Ιδρυμα διατηρεί την αυτοτέλειά του, αλλά θα στεγάζεται οριστικά στην Πινακοθήκη. Οι πίνακες της συλλογής θα συνεκτίθενται στους χώρους της, κατά τρόπο ενιαίο, ενώ η συντήρησή τους θα γίνεται με ευθύνη της Πινακοθήκης. Η συλλογή Κουτλίδη είναι μία από τις σημαντικότερες συλλογές στη χώρα μας, η οποία περιλαμβάνει 1.700 περίπου έργα σημαντικών καλλιτεχνών.

Τέλος, σημειώνουμε ότι νέες επιστημονικές δυνατότητες προσφέρει στους επιμελητές και συντηρητές της Εθνικής Πινακοθήκης η απόκτηση ενός νέου μηχανήματος υπέρυθρης ανακλαστογραφίας ευρέος φάσματος. Ηδη, με το νέο μηχάνημα, πίνακας "αγνώστου" καλλιτέχνη του 17ου αιώνα, που ανήκει στις συλλογές της Πινακοθήκης, αποδίδεται με βεβαιότητα στον σημαντικό καλλιτέχνη της σχολής της Νάπολης Λούκας Τζορτζάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ