Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δυσοίωνα "ευοίωνες" προβλέψεις

Επίσκεψη, "συνοδευόμενη" με "θεωρητικές" ανακοινώσεις περί Κινηματογράφου,πραγματοποίησε, χτες, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος,στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου,σε μια προσπάθεια προπαγάνδισης του - καταδικασμένου από όλα τα ενδιαφερόμενα καλλιτεχνικά σωματεία - πολυνομοσχεδίου του ΥΠΠΟ. Μπορεί ο υπουργός, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, να λέει - και χτες - ότι πρόκειται για "νέο πλήρη νόμο περί κινηματογράφου" και σε πρόσφατες δηλώσεις του να ψεύδεται, ότι δήθεν "με αυτόν δε διαφωνεί κανείς", όμως όλοι γνωρίζουμε τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ύπαρξη αυτού του πολυνομοσχεδίου.

Και ειδικά, όσον αφορά στα "Ζητήματα Κινηματογραφικής Πολιτικής" είναι πολύ πρόσφατη (28/7/97) η αντίδραση, που εκφράστηκε με ανοιχτή επιστολή σκηνοθετών, οι οποίοι επισημαίνουν "την αναξιοπιστία και τις καταστροφικές συνέπειες του νομοσχεδίου για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, αλλά και την ασέβεια προς την ιστορία του.

Παραβλέποντας, λοιπόν, τις αντιδράσεις, ο υπουργός Πολιτισμού αναλώνεται σε θολότατα "ευοίωνες" προβλέψεις για τον Ελληνικό Κινηματογράφο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Προβλέψεις που αντιφάσκουν προς τα στενά πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης (από τα 3,5 δισ.του φετινού προϋπολογισμού, μόνο τα 2 δισ.διατέθηκαν στο ΕΚΚ - δηλαδή για παραγωγή ταινιών, ενώ το υπόλοιπο 1,5 δισ.για το ιδιωτικοποιούμενο και αφελληνιζόμενο με το πολυνομοσχέδιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και σε θεωρίες του τύπου: "Δεν πρόκειται για μια εμπορική δραστηριότητα ή για μια αόριστα καλλιτεχνική. Ο Ελληνικός Κινηματογράφος είναι εξίσου σημαντικός με τη λογοτεχνία μας" (σ.σ. κι αυτή με "ελεημοσύνη" του κρατικού προϋπολογισμού πορεύεται... ).

Για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που αρχίζει στις 12 Νοέμβρη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι το "Παλλάς" και το "Ολύμπιον" της Θεσσαλονίκης θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Φεστιβάλ. Το "Παλλάς" θα εγκαινιαστεί στις 30 Οκτώβρη με αφιέρωμα στον Φελίνι, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο "Ολύμπιον", για το οποίο προκύπτει το πρόβλημα της μη έγκαιρης παράδοσής του,αφού για την ολοκλήρωση των εργασιών απαιτείται έγκριση 400 εκατομμυρίων δραχμών μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ