Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιστορία που σώζεται ή διαλύεται

Στα πρώτα ταφικά μνημεία του Δημοσίου Σήματος (η αρχαία οδός από τον Κεραμεικό μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος), στην οδό Σαλαμίνος 35,που αποκάλυψε η Γ ΕΠΚΑ έκανε, χτες, αυτοψία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).Τα ευρήματα, που λύνουν ένα μεγάλο αρχαιολογικό πρόβλημα, αφού επί 35 χρόνια οι ανασκαφές δεν είχαν αποκαλύψει κανένα μνημείο του περίφημου Δημοσίου Σήματος, χρονολογούνται στο γ τέταρτο του 5ου αι. π. Χ. και ταυτίζονται με πολυάνδρια,ενώ βρέθηκε κεραμική εξαιρετικής ποιότητας. Σύμφωνα με την Εφορεία, η συνέχιση της έρευνας πιθανόν να αποδείξει ότι πρόκειται για τους τάφους των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου, για τους οποίους ο Περικλής εκφώνησε τον Επιτάφιο.Γι' αυτό και προτείνει απαλλοτρίωση (το οικόπεδο ανήκε στον θεατρικό οργανισμό "Σχεδία"). Στο μεταξύ, η Γ ΕΠΚΑ εικάζει ότι προς την πλευρά της διατηρητέας πρόσοψης πιθανόν να αποκαλυφθούν κι άλλα μνημεία.

Το ΚΑΣ στη χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να απαλλοτριωθούν πέντε ιδιοκτησίες, εκ των οποίων οι τρεις δίνουν διέξοδο στην οδό Πλαταιών, που είναι και η συνέχεια της αρχαίας οδού. Επίσης με έγγραφο του υπουργού προς το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ζητηθεί αποχαρακτηρισμός της διατηρητέας πρόσοψης. Πάντως η περιοχή του Μεταξουργείου κρίνεται ζώνη υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ενώπιον του Μετρό

Το φρέαρ του μετρό στην οδό Ασωμάτων και η ανασκαφή στο σταθμό της οδού Πετμεζά είναι τα τελευταία σημεία εμπλοκής με την "Αττικό Μετρό", δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ευ. Γιαννακόπουλος,στη διάρκεια αυτοψίας.

Τα γεγονότα, όμως, μοιάζουν να διαψεύδουν τις δηλώσεις. Η προϊσταμένη της Γ ΕΠΚΑ, Λ. Παρλαμά, δηλώνει ανήσυχη για τον Κεραμεικό, μετά τα τελευταία γεγονότα στην οδό Πανεπιστημίου,και με έγγραφο ζητάει να μη διανοιχτεί ούτε η πιλοτική σήραγγα της γραμμής 3 του σταθμού του Κεραμεικού.Την ίδια στιγμή, αν και είχε παγώσει το θέμα, η "Αττικό Μετρό" βιάζεται να ξεκινήσει τις εργασίες στην περιοχή. Κι όταν έχουμε καθίζηση στο υπόστρωμα στην Πανεπιστημίου, ποιος ξέρει τι θα συμβεί στον Κεραμεικό...

Στο μεταξύ, τα ταφικά μνημεία της οδού Πετμεζά διαλύονται πλην τριών παλαιοχριστιανικών τάφων, οι οποίοι θα μεταφερθούν στο Βυζαντινό Μουσείο. Τα λείψανα της υπόστυλης αίθουσας θα αποσπαστούν, προκειμένου να χρονολογηθεί το εύρημα και θα επανατοποθετηθούν. Η "Αττικό Μετρό" υποχρεούται να χρηματοδοτήσει την απόσπαση.

Οσο για τα ευρήματα στο φρέαρ της οδού Ασωμάτων, διαλύονται πλην λίγων υπολειμμάτων ελληνιστικού οικοδομήματος που καταχώνονται.

Επί τη ευκαιρία αναφέρθηκε ότι ο βυζαντινός ναός του 11ου αιώνα των Αγίων Ασωμάτων έχει υποστεί πολλές φθορές και αλλοιώσεις και θα χρειαστεί να επιληφθεί η αρμόδια Εφορία και η Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ