Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Η κυβερνητική αλλαγή τρέχει τρέχει πάνω στον κυλιόμενο διάδρομο, ο

Τουρκία
Ορμητήριο γερμανικών κοντσέρν σε χώρες της Κεντρικής Ασίας

Μια κυβερνητική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη... ο πόλεμος με το Κουρδιστάν, καθώς και πολλά άλλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, κάθε άλλο παρά σημαίνουν ότι η κατάσταση στη γειτονική μας Τουρκία σταθερή μπορεί να χαρακτηριστεί. Παρ' όλα αυτά, όμως, το ξένο μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει καθόλου φόβους και επιφυλάξεις, προκειμένου όχι μόνο να εδραιώσει τις οικονομικές του θέσεις, αλλά και να κατακτήσει νέες σε οικονομικούς κλάδους της χώρας.

Πριν απ' όλα, όμως, ιδιαίτερα έντονες δραστηριότητες στην Τουρκία αναπτύσσουν γνωστά ιμπεριαλιστικά κοντσέρν της της Γερμανίας, τα οποία εκπροσωπούνται εκεί με 644 φίρμες. Η Γερμανία λοιπόν, είναι μια από τις τέσσερις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, που κατέχουν τις πιο ισχυρές οικονομικές θέσεις στη χώρα. Μερικά μάλιστα γνωστά κοντσέρν, όπως η "Νταϊμλερ Μπεντζ", η "Ζίμενς" και η "Χεχστ", εδώ και δεκαετίες έχουν ριζώσει εκεί για τα καλά, πραγματοποιώντας έναν τζίρο δισεκατομμυρίων μάρκων.

Το πιο πρόσφατο γερμανο - τουρκικό έργο που έχει γίνει, είναι μια φάμπρικα, η οποία έχει κτιστεί κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για μια κοινή συνεργασία της γερμανικής "Κνορ Μπρέμσε" και της τουρκικής φίρμας "Οσραν". Εδώ, θα κατασκευάζονται συστήματα φρένων για λεωφορεία και φορτηγά αυτοκίνητα. Το 80% της παραγωγής θα προορίζεται για το εξωτερικό.

Σίγουρα, όμως, υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι, οι οποίοι προσελκύουν το ζωηρό ενδιαφέρον των γερμανικών κοντσέρν, που αναπτύσσουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες σε διάφορους τομείς της τουρκικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι η Τουρκία με τα 60 εκατομμύρια κατοίκους αποτελεί μια μεγάλη αγορά με πολύ σημαντική ζήτηση.

Εκτός των άλλων, βασικό ενδιαφέρον για τις γενικότερες οικονομικές δραστηριότητες των γερμανικών κοντσέρν παρουσιάζει η γαιοπολιτική θέση της Τουρκίας. Πρόκειται δηλαδή, για την κατάκτηση αγορών, όπως είναι η Εγγύς Ανατολή, οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και ο Καύκασος. Από την άποψη αυτή λοιπόν, η Τουρκία προσφέρει πάρα πολύ ευνοϊκές δυνατότητες σαν βάση και ορμητήριο προς κατάκτηση νέων οικονομικών θέσεων στις χώρες αυτές. Ηδη, σήμερα, υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα θυγατρικών γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες σε συνεργασία με τουρκικές ιδρύουν εργοστάσια στις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Ταυτόχρονα, από την Τουρκία οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν μηχανές εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες και όχι μόνο ξεχωριστά τμήματά τους. Ενας επίσης βασικός λόγος που προσελκύει το οικονομικό ενδιαφέρον τόσο των γερμανικών όσο και των άλλων ξένων κοντσέρν, είναι το γεγονός ότι στη χώρα αυτή οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Αν και ο βαθμός αυτοματοποίησης είναι χαμηλός, τα έξοδα που καταβάλλονται εδώ για τους μισθούς ισοδυναμούν μόνο με το ένα έκτο ή ένα έβδομο αυτών που διατίθενται στη Δυτική Ευρώπη. Για παράδειγμα, η "Ζίμενς", όπου εργάζονται πάνω από 9.000 άτομα, στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου είχε πραγματοποιήσει τζίρο ύψους 1,6 δισ., μάρκων. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς της διεύθυνσης της ίδιας της επιχείρησης, μέχρι το 2000 ο τζίρος θα έχει διπλασιαστεί...

Σήμερα, τόσο η εγχώρια οικονομία, όσο και οι γερμανικές επιχειρήσεις, επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή του Μαρμαρά και την Κωνσταντινούπολη, βορειοδυτικά της Τουρκίας. Κι όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η κατάσταση αυτή πρόκειται ν' αλλάξει. Γιατί, στην περίπτωση που κάποτε τελειώσει ο πόλεμος με το Κουρδιστάν, τότε η Νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας από οικονομική άποψη, θα παρουσιάζει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα ξένα ιμπεριαλιστικά κοντσέρν.

Ν. Η - Η


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ