Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εντονες αντιδράσεις από μίνι ανασχηματισμό

ΤΟΚΙΟ.-

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκαλεί ο τελευταίος μίνι ανασχηματισμός της ιαπωνικής κυβέρνησης, μέλος της οποίας αποτελεί από την περασμένη Πέμπτη ένας βουλευτής, που στο παρελθόν καταδικάστηκε γιατί χρηματίστηκε από τη στρατιωτική βιομηχανία "Λόκχιντ"!

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που έγινε μετά την πρόσφατη επανεκλογή του πρωθυπουργού Ριουτάρχο Χασιμότο στην ηγεσία του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, περιλαμβάνει μικρές ανακατατάξεις στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, στην κυβερνητική Υπηρεσία Διεύθυνσης και Συντονισμού, που έχει την επιμέλεια των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, η τοποθέτηση έστω και αυτών των δύο προσώπων στα παραπάνω αξιώματα προκάλεσε δριμύτατες αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

Η τοποθέτηση του Κόκο Σάτο στη θέση του γενικού διευθυντή της Υπηρεσίας Διεύθυνσης και Συντονισμού επικρίθηκε, γιατί ο νέος αξιωματούχος της κυβέρνησης Χασιμότο είχε καταδικαστεί πριν περίπου 25 χρόνια για χρηματισμό από την εταιρία "Λόκχιντ".

"Ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Αυτά συνέβησαν πάνω από 25 χρόνια", δήλωσε ο ίδιος ο Σάτο, την ώρα που οι ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτόξευαν πυρά κατηγοριών, υπονοώντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Ριουτάρο Χασιμότο είχε περισσότερο "συμβολικό" χαρακτήρα. "Ο διορισμός του αντιστρατεύεται τη φιλοσοφία της Υπηρεσίας Διεύθυνσης και Συντονισμού", δήλωσε ο Ναότο Καν, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί παρατηρητές έσπευδαν να παρατηρήσουν ότι ο διορισμός του Κόκο Σάτο θα προκαλέσει προβλήματα στο κυβερνητικό σχήμα που συγκροτείται από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αλλά και από στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Νέου Κόμματος Σακιγκάκε, που εξέφρασαν δυσαρέσκεια μόνο για την τοποθέτηση του Κόκο Σάτο.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διορίσει στην κυβέρνησή του τον Κόκο Σάτο, επικαλούμενος το δικαίωμα μιας δεύτερης ευκαιρίας... Χαρακτηριστικές οι ακόλουθες δηλώσεις του σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου: "Γιατί κάποιος που έσφαλε στο παρελθόν, πρέπει να φέρει τον σταυρό για όλη του του ζωή; Πιστεύω ότι είναι σωστό να δώσουμε σ' αυτό το άτομο μία δεύτερη ευκαιρία" (!).

Ανεξάρτητα, από όλα αυτά, ο διορισμός του Κόκο Σάτο, ενός από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου Λόκχιντ (στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Μεταφορών τη δεκαετία του '70) έχει και μία άλλη διάσταση: Είναι ο πρώτος πολιτικός στην ιστορία της σύγχρονης Ιαπωνίας, που εξασφαλίζει υπουργική θέση, έχοντας βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Φαίνεται, όμως, πως οι αντιδράσεις δε θα περιοριστούν στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αφού η τοποθέτηση του Κέιζο Ομπούτσι στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προκαλέσει "οχλήσεις" σε ορισμένες από τις γείτονες χώρες της Ιαπωνίας. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών θεωρείται ευρέως ως"γεράκι" των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αλλά και ένα από τα ισχυρά στελέχη της ακροδεξιάς πτέρυγας της παράταξης, που θα μπορούσε να προκαλέσει, τουλάχιστον, ένταση στις σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ