Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το κόστος της τσετσενικής αυτονομίας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Πάρτε όση ανεξαρτησία θέλετε", είχε καλέσει ο Μπορίς Γιέλτσιν το 1991 τους λαούς της ΕΣΣΔ. Ηταν μια βραδυφλεγής βόμβα, όχι μόνο κάτω από την ΕΣΣΔ, αλλά και κάτω από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η διάλυση απειλεί τώρα και τη Ρωσία, η οποία θερίζει τους καρπούς των γιελτσινικών λαϊκιστικών εκκλήσεων. Ετσι, την περασμένη Πέμπτη, από την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, αναχώρησε για τη Μόσχα το πρώτο επιβατικό τρένο μέσω του νέου σιδηροδρομικού κόμβου Κιζιμόρτ - Μπαμπαγκόρτ, που συνδέει τη Μαχατσκαλά με την πόλη Κιζλιάρ. Από δω, το τρένο ακολουθεί το δρομολόγιο Βόλγογκογραντ - Μόσχα, δηλαδή μια διαδρομή 5 ώρες μακρύτερη από την προηγούμενη, αλλά ασφαλέστερη.

Από την άλλη μεριά, χτες, η ρωσική κυβέρνηση πήρε την απόφαση για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού μεταφοράς του αργού πετρελαίου της Κασπίας από τη Ρωσία στη Δύση, επίσης, παρακάμπτοντας το έδαφος της Τσετσενίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη λήψη της απόφασης αυτής επέδρασαν, τόσο λόγοι ασφάλειας στη μεταφορά του πετρελαίου, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν οι τσετσενικές αρχές, όσο και η επιθυμία της Μόσχας να μην εξαρτάται από τα καπρίτσια της τσετσενικής ηγεσίας. Σημειώνουμε ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι Τσετσένοι απαιτούσαν απαράδεκτες για τη Ρωσία τιμές για την επιχείρηση αυτή. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσόφ, που διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις, ζήτησε να υπάρχει πανρωσική τιμή για τη μεταφορά, όπως στο Νταγκεστάν και την περιφέρεια Κρασνοντάρ, διαφορετικά, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τσετσενίας, θα αρχίσουν να υπαγορεύουν τις τιμές και άλλες περιοχές της Ρωσίας. Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού θα στοιχίσει για τη Ρωσία 220.000.000 δολάρια. Ο πετρελαιαγωγός θα διασχίζει την πόλη Κιζλιάρ του Νταγκεστάν μέχρι την κοινότητα Τέρσκαγια της περιφέρειας Σταυρούπολης και από εκεί το πετρέλαιο της Κασπίας θα κατευθύνεται στο ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Νοβοροσίσκ. Τέλος, η Ρωσία θα κατασκευάσει επιπλέον, παρακάμπτοντας την Τσετσενία, και γραμμή ηλεκτροδότησης. Οπως φαίνεται, η Ρωσία δεν είχε άλλη λύση από το να επιλέξει από τα δυο κακά το μικρότερο. Αυτοί, όμως, που θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα πολιτικά λάθη της ρωσικής ηγεσίας, του Προέδρου Γιέλτσιν είναι οι Ρώσοι φορολογούμενοι.

Βλάβη στον ΜΙΡ

Νέα βλάβη παρουσίασε και πάλι την Κυριακή ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής του διαστημικού σταθμού ΜΙR, ανακοίνωσε το ρωσικό διαστημικό κέντρο στο Κορολιόφ. Ο σταθμός δεν είναι τώρα ευθυγραμμισμένος με τον ήλιο. Ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής του σταθμού διασφαλίζει τον προσανατολισμό του MIR προς τον ήλιο για τη φόρτιση των ηλιακών του συσσωρευτών. Ανάλογη βλάβη είχε παρουσιαστεί στον κεντρικό υπολογιστή του ΜΙR την περασμένη Δευτέρα. Τότε, τα τρία μέλη του πληρώματος είχαν αποκαταστήσει τη βλάβη σε 24 ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ