Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αναδειχτούν οι Νεώσοικοι

Ερώτηση για τον υπουργό Πολιτισμού,κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ,Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης,για τις αρχαιότητες επί της ακτής Μουτσοπούλου, τις θεωρούμενες ως τμήμα των Νεωσοίκων.Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, επί της ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά, στο μοναδικό άκτιστο οικόπεδο που υπάρχει στο Πασαλιμάνι (αρχαία Ζέα), να βρίσκεται τμήμα των Νεωσοίκων. Οι Νεώσοικοι ήταν ο ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας.

"Γίνεται αντιληπτό" - επισημαίνεται στην Ερώτηση - "ότι πρόκειται για μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο, το οποίο κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων πόρων για σωστικές ανασκαφές, όπως έχουν χαθεί και άλλα τμήματα του μνημείου αυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Β Εφορεία Αρχαιοτήτων - στην ευθύνη της οποίας υπάγεται όλη η Αττική εκτός των περιοχών Αθήνας και Ελευσίνας - από το υπουργείο Πολιτισμού έχουν διατεθεί το 1997 για σωστικές ανασκαφές μόλις 25 εκατομ. δρχ.Μέχρι σήμερα, το μόνο τμήμα των Νεωσοίκων που έχει ανακαλυφθεί είναι καταχωνιασμένο στα υπόγεια της πολυκατοικίας,που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το προαναφερόμενο οικόπεδο, απρόσιτο στο πλατύ κοινό. Ενα άλλο τμήμα των Νεωσοίκων φαίνεται σε φωτογραφία στον κήπο γειτονικού σπιτιού που είναι στην περιοχή.Στη φωτογραφία αυτή, η οποία βρίσκεται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία απεικονίζονται καθαρά ορισμένες κολόνες, η τύχη των οποίων σήμερα αγνοείται και πιθανότατα καταστράφηκαν κατά την οικοδόμηση του σπιτιού.Μόνο ένα μικρό τμήμα κολόνας υπάρχει στο πεζοδρόμιο, χωρίς ωστόσο να έχει τοποθετηθεί εκεί κάποια πληροφοριακή πινακίδα που να ενημερώνει περί τίνος πρόκειται".

"Ερωτάται ο υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις και να προωθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να ανασκαφούν και να αναδειχτούν οι Νεώσοικοι στον Πειραιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ