Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερίδα για τις κρατικές επιχορηγήσεις

Οι προτάσεις της Επιτροπής Θεάτρου του ΥΠΠΟ, για την αναμόρφωση του θεσμού επιχορηγήσεων στο ελεύθερο θέατρο,αποτέλεσαν την αφορμή για την πραγματοποίηση της ημερίδας με θέμα γενικά το ελεύθερο θέατρο, που οργάνωσε και πραγματοποίησε, χτες, το ΥΠΠΟ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην ημερίδα, εκτός από τα μέλη της επιτροπής συμμετείχαν, σχεδόν, όλοι σκηνοθέτες ή ηθοποιοί που ανήκουν στους επιχορηγούμενους θιάσους, αλλά και καλλιτέχνες που δεν επιχορηγήθηκαν ποτέ ή επιχορηγήθηκαν ελάχιστα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η λειτουργία των επιχορηγούμενων θιάσων, το πρόβλημα της θεατρικής στέγης, κάποιες επισημάνσεις για την οικονομική πολιτική του θεάτρου, το παιδικό θέατρο,κ. ά. Ανακοινώθηκε επίσης η ίδρυση "Εθνικού Θεάτρου Νέων",που θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός εναλλακτικού χώρου θεατρικής δραστηριότητας, όπου θα παρουσιάζονται σύγχρονες προτάσεις της θεατρικής έκφρασης. Στόχος "η ενίσχυση πειραματικών θεατρικών εκφράσεων από ομάδες νέων ανθρώπων".

Η συζήτηση, που αφορούσε στον τρόπο επιχορήγησης, κινήθηκε γύρω από τη λογική και τα κριτήρια επιλογής, τα οποία αμφισβητούνται από αρκετούς, δημιουργώντας όχι λίγες φορές εντάσεις και διαμαρτυρίες. Από κάποιους εκτοξεύτηκαν και κατηγορίες εναντίον του προέδρου της επιτροπής Κώστα Γεωργουσόπουλου,αλλά και άλλων μελών της "που κρίνουν και γνωμοδοτούν χωρίς τις περισσότερες φορές να έχουν δει τις παραστάσεις". Οι κατηγορίες και οι διαμαρτυρίες έφτασαν και στην αποχώρηση και κάποιες στιγμές στα άκρα, με φωνές και προτροπή του υπουργού για "να αποβληθεί ο κύριος".

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο υπουργός Ε. Βενιζέλος, έθεσε το θέμα επαναξιολόγησης του βαθμού ανταπόκρισης του κοινού των επιχορηγούμενων θιάσων,λέγοντας "μια όψη της ανταπόκρισης του κοινού είναι η οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων. Δε νοείται φυσικά μόνη πηγή χρηματοδότησης να είναι η κρατική επιχορήγηση, η οποία πρέπει να είναι επικουρική". Προφανώς υπονοούσε την προσφυγή των θιάσων στους "χορηγούς" για απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωσή του να στηρίξει το θέατρο.

Μένει να δούμε στη συνέχεια, επί της πράξης τι σημαίνει για το ΥΠΠΟ "επαναξιολόγηση" και επί ποίων από τους επιχορηγούμενους θιάσους θα την ασκήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο οι επιχορηγήσεις στο θέατρο (2011-03-04 00:00:00.0)
Το έργο το έχουμε ξαναδεί (2009-10-18 00:00:00.0)
Τίποτε δε χαρίζεται (2005-11-01 00:00:00.0)
SOS από το παιδικό θέατρο (2001-03-23 00:00:00.0)
Από μηδενική βάση... (1998-04-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ