Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνία για τις εθνικές μειονότητες

Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των μειονοτήτων

Τη Συμφωνία - Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα η Ελλάδα. Το κείμενο της συμφωνίας υπέγραψε στο Στρασβούργο ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, αναπληρωτής καθηγητής Στέλιος Περράκης, παρουσία του γγ του Οργανισμού Ντανιέλ Ταρσίς.

Η συμφωνία - πλαίσιο προβλέπει τις αρχές που πρέπει να γίνονται σεβαστές από τα κράτη - μέλη. Ητοι: Την καταπολέμηση των διακρίσεων, την προώθηση πλήρους ισότητας, την προάσπιση των απαραίτητων συνθηκών διατήρησης και ανάπτυξης του πολιτισμού και διαφύλαξης της ταυτότητας των εθνικών μειονοτήτων, την παραχώρηση σε άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, της ελευθερίας της έκφρασης και της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, την επιβεβαίωση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης και της χρησιμοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ελευθερία λόγου - εκπαίδευση

Στον τομέα της ελευθερίας του λόγου η συμφωνία προβλέπει: Τη χρησιμοποίηση του δικαιώματος της μειονοτικής γλώσσας ιδιωτικά και δημόσια, καθώς και στις επαφές με τις δημόσιες αρχές, την αναγνώριση του δικαιώματος της χρήσης ενός ονόματος για τη μειονοτική γλώσσα, με τη σχετική πληροφόρηση δημόσια γι' αυτή, την προσπάθεια αντικατάστασης τοπωνυμιών στη μειονοτική γλώσσα.

Στον τομέα της εκπαίδευσης: την παροχή ευκαιριών εκμάθησης των μειονοτικών γλωσσών και την έκδοση οδηγιών στις γλώσσες αυτές, την αναγνώριση της ίδρυσης εκπαιδευτικών και μορφωτικών ιδρυμάτων, τη μη καταπολέμηση διασυνοριακών επαφών, τη διευκόλυνση διασυνοριακής και διεθνούς συνεργασίας, την ενθάρρυνση συμμετοχής στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή, την προώθηση της συμμετοχής στο δημόσιο βίο, την απαγόρευση βίαιης αφομοίωσης των μειονοτήτων.

Σύστημα ελέγχου

Η συμφωνία - πλαίσιο περιλαμβάνει σύστημα ελέγχου τήρησης των παραπάνω όρων, όπου η επιτροπή των υπουργών, βοηθούμενη από μια συμβουλευτική επιτροπή, εκτιμά την εφαρμογή της συμφωνίας. Τα κράτη - μέλη είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν εντός έτους από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, μία έκθεση που θα περιέχει όλες τις νομοθετικές διατάξεις και άλλα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ με τη συμφωνία. Αργότερα θα ακολουθήσουν και άλλες εκθέσεις σε περιοδική βάση, οποτεδήποτε το ζητήσει η επιτροπή των υπουργών.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε παρουσία του μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΣτΕ, πρέσβη δρ. Δημήτρη Κώνστα, και των εκπροσώπων - βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κωνσταντίνου Βρεττού, Νόρας Κατσέλη, Βύρωνα Πολύδωρα, Στρατή Κόρακα και Ανδριανής Λουλέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ